1 de desembre, Dia mundial de la lluita contra la Sida

Com cada 1 de desembre la UGT de Catalunya ens sumem a la commemoració del Dia Mundial de la Sida per expressar el nostre compromís com a organització sindical per a eliminar les discriminacions i fomentar la integració laboral de les persones que viuen amb el VIH.

Avui és un dia per a donar suport a les 33.000 persones que viuen amb el VIH i a les que estan afectades pel virus, i per recordar a les persones que han mort per malalties relacionades amb la sida. Aquest any fa quaranta anys del primer cas diagnosticat de sida a Catalunya, “40 anys de respostes al VIH” tal i com es recorda al lema del manifest conjunt que hem subscrit amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya i més de 130 entitats públiques i privades, 40 anys que encara no són suficients. És per això que hem de continuar actius en la resposta davant el VIH i aconseguir posar fi a aquesta epidèmia al 2030.

 

Al mon laboral continuen diverses formes d’estigma i de discriminació contra les persones que viuen amb el VIH i les del seu entorn. Una de les prioritats de la nostra organització és l’abordament del VIH en l’àmbit laboral, la lluita contra l’estigma i la promoció dels drets laborals de les persones amb el VIH.

 

És per això que per a la UGT de Catalunya és necessari:

 

  • Protegir els drets de les persones que viuen amb el VIH
  • La implementació d’estratègies, per part de les administracions públiques, que abordin la discriminació que sofreixen les persones amb VIH
  • Atendre les necessitats d’incorporació al mercat laboral, erradicant les discriminacions a l’accés a l’ocupació, i garantir el manteniment del lloc de treball
  • Impedir que els rebutjos en el lloc de treball, acomiadaments, falta de confidencialitat i obligació de realitzar-se proves serològiques, es continuïn produint en l’àmbit laboral.

 

Finalment, aquest 1 de desembre des de la UGT de Catalunya volem reiterar el nostre compromís com a organització sindical per eliminar les discriminacions laborals i socials que pateixen les persones afectades per VIH, i reclamar més informació, sensibilització i igualtat en l’accés al treball. En aquest sentit, i amb la intenció de facilitar un instrument d’acció sindical en defensa dels drets de les persones VIH positives i de lluita contra l’estigma relacionat amb aquest virus, us adjuntem Propostes per a l’acció sindical dedicat a les persones treballadores afectades pel VIH/sida.

Comments are closed.