17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia: iguals a la societat, iguals a la feina

fitxa-xasi-transfobia
Amb motiu de la celebració el 17 de maig del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, la UGT de Catalunya juntament amb el nostre grup LGTBI volem mostrar el compromís inequívoc del sindicat en l’eradicació de les desigualtats en el marc de les relacions laborals i, per extensió, a la resta de la societat.

Malgrat els avenços normatius dels darrers anys i la progressiva igualació de drets, encara sobreviuen pràctiques discriminatòries per raó de l’orientació i/o identitat sexual, que posen el col·lectiu de treballadors i treballadores LGTBI en una situació de clar desavantatge en l’àmbit laboral: l’assetjament, la invasió de la privacitat o la denegació de drets laborals reconeguts, són algunes de les pràctiques habituals a què ha de fer front. La transsexualitat i intersexualitat estan especialment estigmatitzades i són una barrera a la inserció laboral o l’expulsió del mercat laboral.

En aquest sentit, la defensa de la classe treballadora implica també,  i sobretot, la defensa dels col·lectius més minoritaris i vulnerables, com són els treballadors i les treballadores que pateixen els prejudicis homofòbics, lesbofòbics i transfòbics a l’entorn laboral.

El paper del sindicalisme és clau per donar a conèixer i garantir l’efectivitat dels drets que es deriven de la legislació aprovada en aquesta matèria, especialment la recent llei 11/2014 (Llei per a Garantir els Drets de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals i per a Eradicar l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia) a través de la negociació de mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral i exigint a les empreses l’adopció de plans d’igualtat i no discriminació, així com codis de conducta i protocols d’actuació per a la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació per raó d’orientació i/o identitat sexual a la feina.

Per continuar avançant, però, és necessari desenvolupar i implementar urgentment la llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Des del sindicat reclamem voluntat política i compromís real per l’aprovació dels reglaments necessaris per a la seva aplicació real.

Continuarem lluitant per la igualtat. Les discriminacions, ni a la feina, ni enlloc!

A continuació teniu els actes que organitzem i en els que participem per commemorar aquesta diada:

A Barcelona:

17 de maig, 12h. Minut de silenci i lectura de manifest.

Lloc: Seu de la UGT de Catalunya (Rambla del Raval, 29-35)

17 de Maig, 17h. Acte al Parlament de Catalunya, Dia Internacional contra l’homofòbia. Assistirà Sònia López, coordinadora del Grup LGTBI de la UGT de Catalunya.

17 de maig, 19.30h. Concentració contra la LGTBIfòbia i pels drets i les llibertats.

Lloc: a la seu del Districte de Sants-Montjuic (c. Creu Coberta, 104, cantonada carrer Llobet). Organitza la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya.

Torneig ‘Marca un gol contra la LGTBIfobia’ (data encara a determinar).

La UGT de Catalunya i l’Avalot – Joves de la UGT organitzeM el torneig “Marca un gol contra la LGTBIfobia”, amb les entitats col·laboradores Les panteres grogues i la Plataforma de futbol vs homofòbia europea. A més de jugar a futbol 7 també coneixerem les experiències dels companys i companyes del col·lectiu en els seus centres de treball. El torneig serà al Club de Futbol Barceloneta (c. Doctor Aiguader, 58. Metro: Ciutadella-Vila Olimpica,L4) a les 9 hores.

A Girona:

17 de Maig, 16.30h. Xerrada contra l’homofòbia.

Lloc: seu de la UGT a Girona (c. de Miquel Blay,1, 3r pis).

Intervindran:

  • Santos Fèlix, exvicepresident del Consell Nacional LGTB i representant de la UGT a l’Òrgan Paritari de Polítiques per a la Igualtat (OPPI) de la Generalitat.
  • Eva Subirà, Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà URPAC – MMEE Girona.
  • Jordi Mota, vicepresident del Consell Municipal LGTB de Girona.
  • Mar Morollón, fundadora de l’Associació de Famílies LGTB.

Comments are closed.