5 de juny – Dia Mundial del Medi Ambient

dia-mundial-medi-ambientL’Assemblea General de Nacions Unides declara el 1972, el 5 de juny el Dia Mundial del Medi Ambient.

Enguany, el lema és “Lluita per la vida salvatge” per conscienciar-nos del greu problema que hi ha sota el comerç il·legal d’espècies silvestres.

El comerç il·legal d’espècies s’estén cada vegada més, fet que produeix un greu impacte en moltes espècies que ja estan en perill d’extinció. Es tracta d’un problema que es dóna a escala mundial i que afecta cada vegada més a un nombre més gran d’espècies. Tot i el control d’aquesta activitat delictiva, la demanda augmenta amb finalitats tan injustificades com l’ornamental, tèxtil, remeis medicinals tradicionals o simplement d’exhibició de riquesa i d’estatus social.

Hem de ser conscients que la comercialització il·legal d’espècies, en volum de negoci, ocupa el quart lloc del crim organitzat, per damunt del tràfic d’armes, finançant activitats corruptes i terroristes, entre d’altres.

El comerç il·legal d’espècies és la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món, després de la destrucció d’hàbitats com a conseqüència de l’activitat humana. Aquesta pèrdua de biodiversitat afecta la potabilització de l’aigua, la producció d’aliments i molts pobles, i provoca grans desigualtats. D’altra banda, un 75% de malalties com l’Ebola o la grip aviar poden ser causades per agents infecciosos procedents d’animals com aquests, que no passen controls de salut pública.

Per tot això, des de la UGT de Catalunya en aquesta diada demanem:

Que el govern desenvolupi una legislació més estricta al respecte i, sobretot, en qüestions de control i vigilància del tràfic il·legal d’espècies silvestres.

Que el cos d’agents forestals, que tenen un paper essencial en la lluita i el control d’aquesta activitat delictiva, es dotin dels efectius (personal) i dels recursos necessaris i suficients per al correcte desenvolupament de la seva feina.

I per últim, que l’adquisició d’animals sempre es faci, sense excepció, en establiments homologats regulats pel Codi de Consum de Catalunya.

Comments are closed.