AMIC-UGT adverteix que la irregularitat sobrevinguda per manca de feina està deixant a les famílies immigrants al marge del sistema

Informe-AMIC-Lleida
L’Associació AMIC presenta la Memòria de les dades de Lleida, que registren un increment del 8% en el global de les consultes

Les 4 oficines d’AMIC a Lleida –associació que pertany a la UGT- van atendre 1.919 consultes de persones immigrants, la qual cosa representa un increment del 7,98% en el nombre d’usuaris i d’un 9,7% en el nombre de consultes. Segons ha explicat avui la secretària general de la UGT a Lleida, Núria Solé, en roda de premsa, la majoria de les consultes són per:

  1. Nacionalitat (obtenció, denegació, recursos…)
  2. Renovacions d’autoritzacions 
  3. Consultes relacionades amb familiars de ciutadans de la UE
  4. Ajudes econòmiques i prestacions socials
  5. Arrelament social i reagrupament familiar

Precisament, en el cas de les renovacions, es donen cada vegada més casos de ‘irregularitat sobrevinguda’, lligada a la manca d’una feina estable i que acaba afectant a tota una família que deixa en situació d’il·legalitat al nostre país. En aquest sentit, David Papiol, secretari de Moviments Socials i Igualtat de la UGT i president d’AMIC, ha advertit que s’han detectat casos de famílies immigrades que ‘tenen por’ a viure amb normalitat per aquesta situació ‘sobrevinguda’. “Un immigrant pot portar 3 anys treballant, però, al quedar-se sense feina, automàticament es troba en situació d’irregularitat, amb la qual cosa pot arrastrar a aquesta situació a tota la seva família’, ha remarcat Papiol. Per la seva part, Núria Solé ha recordat que la reforma laboral actual també està propiciant encara més aquest tipus de realitats.

Pel que fa a la resta de les dades de l’estudi, cal destacar que el 63,88% de les persones ateses han estat dones. També, gairebé del 50% d’atencions són de persones que ja porten vivim entre 5 i 10 anys a Catalunya i el 40% porten més de 10 anys. Una altra dada negativa d’aquesta memòria del 2014 és que 6 de cada 10 persones ateses no treballava, encara que la majoria ho podria fer (per la seva situació documental).

Pel que fa al tipus de feines, la majoria treballen en el sector agrícola i ramader, però, cada vegada s’està donant més l’economia submergida, que és ja –en el total de les atencions- d’un 4,42%.

Finalment, David Papiol ha explicat algunes de les campanyes reivindicatives que porta a terme AMIC, com el demanar el tancament del CIE ‘per infringir molts dels drets fonamentals de les persones’, i, també, una altra per sol·licitar el dret a vot de les persones estrangeres.

Clicant aquí podeu trobar l’estudi complet

Comments are closed.