Amic UGT denuncia que la Generalitat vol fer pagar dues vegades pels informes d’estrangeria

inmigrantAmb data 31/01/14 entra en vigor una nova taxa per l’emissió i notificació d’informes d’estrangeria en matèries com reagrupament familiar, arrelament social o renovacions que, en la majoria dels casos, ja cobren els ajuntaments

L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC – UGT de Catalunya) vol denunciar que l’entrada en vigor de noves taxes de la Generalitat per l’emissió d’informes d’estrangeria pot significar una duplicitat de pagaments per a la persona interessada, doncs en la majoria dels casos els ajuntaments també cobren la sol·licitud d’aquests informes.

El Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya ha emès una circular informativa informant d’una nova taxa a aplicar a partir del 31 de gener de 2014 per l’emissió i notificació d’informes d’estrangeria en matèries com el reagrupament familiar, l’arrelament social o les renovacions. El preu de la taxa és de 35 euros, tret de la renovació de residència temporal, que és de 20 euros. Volem denunciar que els informes d’estrangeria se sol·liciten als ajuntaments, la majoria dels quals ja cobren una taxa pel procediment, que en alguns casos supera els 100 euros.

Segons una primera valoració de l’Àrea Jurídica d’AMIC – UGT de Catalunya, la doble imposició podria tractar-se d’un tripijoc legal, amb l’argument que el fet imposable no és el mateix. Però segons la normativa d’estrangeria vigent, el ciutadà interessat està sol·licitant un informe únic, independentment dels interessos dels diferents nivells de l’Administració Pública a l’hora de la gestió de l’emissió dels informes.

L’Article 55 del Reglament d’Estrangeria (RD 557/2011) estableix que, per exemple, els informes d’habitatge per a reagrupament familiar són emesos per l’Administració Autonòmica, però que aquesta pot fer la consulta als municipis. Així mateix, l’emissió de l’informe es pot delegar als municipis per part de la Comunitat Autònoma. En el cas català, el pacte entre el Govern de la Generalitat i la Federació de Municipis per a l’emissió dels informes va implicar la intervenció de les dues administracions. Els municipis recullen les sol·licituds d’informes i fan les gestions necessàries (entrevistes, visites) per a fer una proposta i la Generalitat es limita a emetre l’informe i realitzar la seva notificació.

Des d’AMIC – UGT de Catalunya considerem absolutament abusiu que les persones immigrades interessades hagin de pagar dues taxes per un únic acte i que, a més a més, el procediment establert perjudica el ciutadà i no està pensat per a ell, sinó per a la comoditat de l’Administració.

La gran majoria de les persones que demanen informes d’estrangeria, i molt especialment els casos d’arrelament social, es troben en situacions d’atur i greu risc d’exclusió social. Aquesta doble taxa s’uneix a l’encariment general del cost de la vida per l’increment general de serveis bàsics, com el transport públic, els subministraments de l’habitatge o la sanitat.

 

Comments are closed.