Atac a les bosses d’atur

 
Diversos joves de 16 a 24 anys s'escarrassaven ahir en el muntatge de finestres d'alumini a la casa d'oficis La Ginesta de Santa Coloma de Gramenet. Formen part d'un grup de 50 joves que, al mateix temps que aprenen una professió, contribueixen a reformar espais públics en barris especialment castigats per l'atur i per un urbanisme des- afortunat.
Encara que la taxa d'atur es troba en un nivell rècord del 6,3% a Catalunya, en alguns municipis arriba al 9% i en alguns barris fins i tot pot més que doblar la mitjana general. Aquests reductes d'una
desocupació elevada són l'objectiu d'un programa iniciat pel departament de Treball, que preveu destinar un total de 15 milions d'euros per formar o contractar unes 4.000 persones en uns 50 barris de ciutats catalanes.

Llista d'espera
curritosEs tracta d'un salt quantitatiu respecte a la prova pilot realitzada el 2006 dins les actuacions de la llei de barris pilotada per la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques. El 2006, 1.100 persones es van beneficiar dels programes subvencionats per Treball amb 4,9 milions d'euros a 13 barris. Aquests programes tenen actualment llista d'espera. A més a més de 33 barris als quals ja s'ha adjudicat alguna acció, hi ha 39 projectes que han sol.licitat entrar en el programa del Govern i que poden posar en marxa plans d'ocupació.
A La Ginesta, la meitat dels joves són immigrants que es trobaven en atur. "Els beneficiaris de les accions de formació o d'ocupació depenen de la població de cada barri. En algun d'aquests barris hi ha un elevat percentatge d'estrangers", afirma Joan Josep Berbel, director del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
A més a més d'especialistes en fusteria d'alumini, els joves del centre de Santa Coloma de Gramenet també aprenen les especialitats de tècnic en microinformàtica, dissenyadors multimèdia i de pàgines web, instal.ladors i paletes. Durant sis mesos, cobren una beca de sis euros al dia i, en els següents sis mesos perceben la quantitat de 428 euros al mes (el 75% del salari mí- nim interprofessional).
Els veïns dels barris de Fondo, el Raval, Santa Rosa i Safaretjos de Santa Coloma de Gramenet poden veure els 50 aprenents realitzant reformes en el mobiliari urbà i en centres cívics, educatius o veïnals. A més a més de la utilitat per als barris, aquests joves sortiran del curs amb un passaport per treballar. Com a exemple, al SOC hi havia ahir 13 ofertes per a tècnics en fusteria d'alumini i 18 de paleta a la província de Barcelona.
Els programes d'ocupació per a barris amb dificultats també són una oportunitat de millora per a joves que volen canviar de feina. Aquest va ser el cas de Juan Sebastián Jiménez, un colombià de 19 anys que va deixar una feina de mosso de magatzem per aprendre un ofici que li agrada més i en què hi veu més possibilitats de futur i de "més bon sou": la lampisteria. Forma part d'un grup de 77 joves que participen en plans als barris barcelonins de Santa Caterina i Roquetes.
A més a més de les escoles taller i les cases d'ofici, que són dos instruments habituals en les polítiques d'ocupació públiques, el director del SOC afirma que pretenen aprofitar la més àmplia flexibilitat que permet la Comissió Europea en el destí de les subvencions del Fons Social. L'objectiu és fer roba a mida per a cada barri.{moscomment}

Comments are closed.