Atur agost: La reforma laboral agreujarà encara més la crisi del nostre mercat laboral

construction-worker

Finalitzat el miratge de la campanya d’estiu, tornem a la realitat: Catalunya concentra el 27% de l’increment d’aturats del conjunt de l’Estat

De la totalitat de contractes realitzats, només 8 de cada 100 són  indefinits.

Durant el passat mes d’agost, Catalunya ha tornat a la seva realitat amb un increment de 16.703 desocupats, el que situa la xifra total de persones registrades a l’atur en 555.894. Això suposa un increment del 3,10% respecte al més anterior. Des de la UGT de Catalunya veníem advertint que el descens de persones desocupades era un miratge en un mercat de treball malalt, producte de la campanya d’estiu: en aquest sentit, gairebé 7 de cada 10 persones que han deixat d’estar a les llistes de l’atur ho han fet al sector serveis.

Per territoris, Girona, Barcelona i Tarragona són les províncies on l’atur s’ha incrementat més respecte al mes anterior, concretament un 4,34%, un 3,11% i un 2,88%, respectivament. Aquest fet demostra que la campanya d’estiu estava tenint molta incidència, ja que precisament són les províncies costeres les que han patit més aquest increment de persones desocupades. En xifres absolutes, Barcelona és la província que ha experimentat un major creixement a tot l’Estat, amb 12.692 persones desocupades més.

En relació als diferents grups de població, cal destacar que un 54% de les persones que han deixat d’estar a les llistes de l’atur han estat homes. Pel que respecte a les persones joves (menors de 25 anys), aquest mes s’han incrementat els aturats en un 3,31%.

Pel que fa a la població estrangera, s’han enregistrat 120.266 persones, el que representa un decrement d’un 0,2% respecte al mes anterior.

En relació a la contractació, destaca que en el que portem d’any s’ha contractat més que al mateix període de l’any anterior. Tanmateix, aquesta contractació és majoritàriament  temporal, ja que la contractació indefinida ha caigut de forma considerable. A Catalunya, aquest mes s’han realitzat 147.033 nous contractes, dels quals només un 8,61% han estat contractes indefinits. En aquest sentit, tot i que la contractació total s’ha incrementat un 10%, respecte a l’any anterior, la contractació indefinida continua disminuint, concretament ha patit un decrement d’un 3,6% respecte l’any passat. Respecte a la contractació acumulada, en el que portem d’any, tot i que s’han realitzat més contractes, la contractació indefinida ha caigut un 9,5% respecte al mateix període de l’any anterior.

Per últim, i seguint la dinàmica dels últims mesos, el nivell de cobertura a Catalunya continua a uns nivell molt preocupants. Concretament, només el 48,5% de persones desocupades rep la prestació contributiva, mentre que el nivell de cobertura total també continua el seu descens, per situar-se en un 81,8%.

Valoració de la UGT de Catalunya

Durant els últims mesos l’atur a Catalunya estava disminuint de forma considerable. La UGT de Catalunya advertia que aquest descens era enganyós, que no deixava de ser un miratge en un mercat de treball malalt i totalment estacional. I ara que arribem al final de la campanya d’estiu, Catalunya torna a la dura i crua realitat. I el gran problema que tenim és que les decisions del Govern (reforma laboral, tisorada, etc.) només faran que agreujar aquesta situació.

La UGT de Catalunya rebutja contundentment la reforma laboral plantejada pel Govern de l’Estat, ja que no ajudarà a donar sortida aquesta crisi, no generarà nous llocs de treball i no ajudarà al canvi de model productiu. Tot el contrari, la reforma té l’objectiu de retallar les condicions de treball, augmentar la precarietat laboral del nostre mercat de treball, abaratir l’acomiadament, precaritzar els serveis públics d’ocupació, debilitar la negociació col·lectiva i, en definitiva, fer que les persones treballadores paguin la crisi sense penalitzar els veritables responsables.

Per això, la nostra organització exigeix:

  • Una reforma laboral justa i que contribueixi a crear més llocs de treball de qualitat, que ens ajudi a sortir d’aquesta crisi i que penalitzi aquells i aquelles que actuen de manera irresponsable tant en temps de crisi com en temps de bonança.
  • Reforçar els serveis públics d’ocupació, amb més personal i una major coordinació entre tots els agents que participen i gestionen les polítiques d’ocupació.
  • Més i millor formació per a les persones desocupades.
  • Millorar la intermediació pública en el mercat de treball, tant en quantitat com en qualitat, i no donar via lliure a les ETT o agències privades de col·locació.
  • Generar confiança i incentivar el consum fent que el crèdit arribi a famílies i empreses. El sector financer va rebre capital públic per facilitar la concessió de crèdits a empreses i particulars, cosa que no han fet.
  • Millor distribució en el pagament d’impostos i implementar mesures per reduir el frau fiscal.

Comments are closed.