Atur novembre: UGT considera un despropòsit eliminar el PRODI amb més de 116.000 aturats desprotegit

construction-worker

2 de cada 10 persones a l’atur no reben cap prestació econòmica

9 de cada 10 persones que han deixat les llistes de l’atur són homes

Durant aquest mes de novembre, Catalunya ha tingut un petit descens de 1.955 persones desocupades, concretament la xifra de persones inscrites a les llistes de l’atur s’ha situat en 564.541 persones, el que representa un insignificant decrement d’un 0,35%.

Per províncies, respecte al mes anterior, Barcelona és la província on l’atur ha disminuït més, concretament un 0,63%. Lleida i Tarragona han tingut un decrement que no supera el 0,20%, mentre que Girona ha estat l’excepció, ja que ha registrat un increment d’un 1,55%.

Respecte als diferents sectors de producció, considerem positiu el descens produït, tant a la indústria com a la construcció. Per contra, hem de destacar el brutal increment de persones desocupades a l’agricultura respecte a l’any anterior. Concretament ha registrat un increment de 2.696, cosa que representa un increment d’un 36%.

En relació als diferents grups de població, destaquem que 9 de cada 10 persones que han deixat d’estar a les llistes de l’atur han estat homes. Pel que respecte a les persones joves (menors de 25 anys),  continuen patint les conseqüències de la crisi més que ningú i han patit un increment d’un 1,25%. Respecte a la població estrangera, s’han enregistrat 131.398 persones, el que representa un increment d’un 1,5% respecte al mes anterior, significant un augment de 1.993 persones més, bàsicament provinent del sector serveis.

En relació a la contractació catalana, aquest mes s’han realitzat 190.026 nous contractes, dels quals només un 11,59% han estat contractes indefinits. En aquest sentit, tot i que la contractació total s’ha incrementat un 6,1%, respecte a l’any anterior, la contractació indefinida continua disminuint, concretament ha patit un decrement d’un 4,4% respecte l’any passat. Respecte a la contractació acumulada, en el que portem d’any, tot i que s’han realitzat més contractes, la contractació indefinida ha caigut un 8,9% respecte al mateix període de l’any anteriorAssenyalar que mentre el percentatge de contractació indefinida des de gener a novembre de 2009 va ser d’un 15,1%, durant el mateix període d’aquest any el percentatge ha estat d’un 12%.

Per últim, seguint la dinàmica dels últims mesos, el nivell de cobertura a Catalunya segueix disminuint respecte al mes passat de forma alarmant. Concretament, només el 45,1% de persones desocupades rep la prestació contributiva, mentre que el nivell de cobertura total se situa en un 79,4%.


Valoració i propostes

En aquest sentit, la nostra organització, per enèsima vegada, torna a rebutjar contundentment la reforma laboral del Govern de l’Estat: és una reforma que no ajudarà a donar sortida aquesta crisi, que no generarà nous llocs de treball i no ajudarà al canvi de model productiu. Tot el contrari, la reforma laboral té l’objectiu de retallar les condicions de treball, augmentar la precarietat laboral del nostre mercat de treball, abaratir l’acomiadament, incentivar l’acomiadament amb diners públics, precaritzar els serveis públics d’ocupació, debilitar la negociació col•lectiva, en definitiva per a acontentar els que ens han portat aquesta crisi i castigar les persones treballadores que no han estat les culpables.

Per si no n’hi havia prou amb la retallades produïdes al sector públic, la reforma laboral i totes les tisorades socials que el Govern de l’Estat ha portat a terme durant els últims mesos, Zapatero presentarà demà un conjunt de mesures dirigides privatitzar importants serveis públics i a rebaixar encara més les condicions de la població treballadora. Una d’aquestes mesures anunciades serà que no es renovarà el PRODI (Programa Temporal de Protección por Desempleo e Inserción) a partir de febrer del pròxim any. El nostre sindicat considera aquesta mesura un autèntic despropòsit, un més del Govern. El pitjor de tot és que ja no ens sorprèn, ja que totes les mesures van en la mateixa direcció: retallar als que més dificultats ténen.

En aquest sentit la nostra organització exigeix al Govern de l’Estat que deixi de portar a terme mesures que només perjudiquen als treballadors i treballadores:

• Una reforma laboral justa i que contribueixi a crear més llocs de treball de qualitat, que ens ajudi a sortir d’aquesta crisi i que penalitzi aquells i aquelles que actuen de manera irresponsable tant en temps de crisi com en temps de bonança.

• Reforçar els serveis públics d’ocupació, amb més personal i una major coordinació entre tots els agents que participen i gestionen les polítiques d’ocupació.

• Reorganitzar la despesa total efectuada en polítiques actives d’ocupació, destinant més recursos a la formació i a la millora dels serveis públics d’ocupació.

• Exigim al Govern que realitzi polítiques actives d’ocupació de qualitat dirigides als col•lectius més castigats per la crisi, com són les persones estrangeres, les persones més joves i les persones majors de 45 anys, i no eliminar-les com ha passat amb les Escoles Taller.

• Impulsar d’una vegada per totes els processos d’acreditació de competències professionals adquirides per la via de l’experiència professional.

• Millorar la intermediació pública en el mercat de treball, tant en quantitat com en qualitat i no donar via lliure a les ETT o agencies de col•locació.

• Ja és hora que les entitats financeres retornin el capital públic injectat, per facilitar la concessió de crèdits a empreses i particulars, cosa que no han fet.

• Millor distribució en el pagament d’impostos i implementar mesures per reduir el frau fiscal.

Comments are closed.