Atur novembre: UGT veu amb preocupació el repunt de l’atur i la mala qualitat de l’ocupació

 pintor.jpgTot i que hi ha hagut un descens de l’atur entre les dones, aquesta ocupació s’ha fet amb contractes precaris

Segons les  dades oficials fetes públiques avui, el nombre de persones aturades a Catalunya ha augmentat en 1.158 persones respecte el mes de novembre. Això situa l’atur registrat en 259.170 persones, mig punt percentual superior respecte el novembre de l’any passat.

 

Per territoris, les províncies que han presentat un increment major han estat Girona (+ 5,7%) i Tarragona (+ 5,5%); en canvi, l’atur ha baixat a Barcelona segurament per l’empenta de les previsions d’ocupació al comerç al Nadal. En aquest sentit els sectors que han patit més variabilitat han estat el sector serveis on ha augmentat l’atur un 5,1%, i sense ocupació anterior que ha baixat a tot el territori català un 6,2%. Cal dir, però, que l’atur al sector serveis ha augmentat únicament a les províncies de costa i d’estiueig, Tarragona i Girona, i que ha incrementat fortament per tal d’absorvir el decrement de persones aturades en aquest sector a la província de Barcelona ( – 966 persones).

Per una altra banda, aquest és un  moment que aprofiten les persones que estan fora del mercat de treball per trobar més fàcilment l’oportunitat d’entrar-hi per la campanya de Nadal, tot i que sigui per una feina de poca qualitat.
 
Pel que fa al gènere, l’atur ha pujat entre els homes un 2% en aquest darrer mes mentre que l’atur femení ha baixat un 0,8% També observem que l’atur masculí ha pujat a Tarragona i Girona, les províncies que han presentat un important increment del nombre de persones aturades al sector serveis, i que l’atur femení ha baixat en les altres dues províncies, Barcelona i Lleida. En aquesta direcció, cal comentar que l’atur dels menors de 25 anys també ha baixat a aquestes dues províncies, Barcelona i Lleida, aprofitant un mercat de treball que ara es dirigeix a ocupar llocs de baixa ocupació per la campanya nadalenca.

 

Valoració de la UGT de Catalunya
 
Des de la UGT de Catalunya veiem amb preocupació l’augment de l’atur del mes de novembre, mig punt percentual més alt respecte el d’ara fa un any. Tot i aquest augment, l’atur femení ha baixat d’un 0’8%, una notícia que seria positiva si el tipus de contractació generada en aquest cas fos de qualitat, i no temporal i precària com ha estat.

També volem parar l’atenció al sector del comerç, que no acaba d’absorvir tota l’ocupació que necessita. Mentre els seus treballadors i treballadores indefinits es queixen que fan moltes hores extra, la ocupació que s’ha generat en aquest sector al mes de novembre ha estat de poca qualitat i d’alta precarietat. En ell es reprodueix el mateix fenòmen que a nivell global de Catalunya: l’augment de la contractació de dones; això, que podria semblar positiu, no ho és tant pel tipus d’ocupació creada, de mala qualitat, i que emplea treballadores que en breu passaran altra vegada a engruixir de nou les llistes de l’aturTot plegat, en un sector que l’últim trimestre de l’any passat va augmentar en un 26% la productivitat.

Per acabar, fem esment que tot i les expectatives d’ocupació, s’han realitzat 249.919 contractes, 56.120 menys que al mes anterior, primant sobretot la contractació temporal (un 82,6%). A més, sobre aquest punt cal que recalquem un punt negatiu, la contractació indefinida és de 2,3 punts percentuals inferior a la presentada al novembre de l’any anterior.

{mxc} 

Comments are closed.