Atur setembre: UGT exigeix al govern que rectifiqui aquesta reforma laboral que no genera ocupació

construction-worker

La contractació indefinida continua caient: només el 13% dels nous contractes són fixes

Menys de la meitat dels aturats catalans rep ja la prestació per desocupació

Durant el mes de setembre Catalunya ha tornat a patir un increment de persones desocupades, concretament de 1.374, el que situa la xifra total de persones registrades a l’atur en 557.268. La UGT de Catalunya venia advertint que el descens de persones desocupades era un miratge en un mercat de treball malalt, producte de la campanya d’estiu. En aquest sentit, gairebé el 100% de noves persones desocupades provenen del sector serveis.

Per províncies, respecte al mes anterior, Girona i Tarragona són les províncies on l’atur s’ha incrementat més, un 4,7% i un 2,11%, respectivament. Aquest fet demostra que la campanya d’estiu estava tenint molta incidència, ja que precisament són les províncies costeres les que han patit més aquest increment de persones desocupades.

En relació als diferents grups de població, cal destacar que mentre l’atur masculí s’ha incrementat en 2.702 persones, el femení ha disminuït en 1.328 dones. Pel que respecte a les persones joves (menors de 25 anys), aquest mes l’atur ha incrementat un 4,5%. Pel que fa a la població estrangera, s’han enregistrat 123.400 persones, el que representa un decrement d’un 2,6% respecte al mes anterior.

En relació a la contractació, hem de destacar que en el que portem d’any s’ha contractat més que al mateix període de l’any anterior. Tanmateix, aquesta contractació és majoritàriament  temporal, ja que la contractació indefinida ha caigut de forma considerable. A Catalunya, aquest mes s’han realitzat 209.871 nous contractes, dels quals només un 13,1% han estat contractes indefinits. En aquest sentit, tot i que la contractació total s’ha incrementat un 4,1% respecte a l’any anterior, la contractació indefinida continua disminuint, concretament ha patit un decrement d’un 7% respecte l’any passat. Quant a la contractació acumulada en el que portem d’any, tot i que s’han realitzat més contractes, la contractació indefinida ha caigut un 9,1% respecte al mateix període de l’any anterior.

Per últim, seguint la dinàmica dels últims mesos, el nivell de cobertura a Catalunya continua a uns nivells molt preocupants. Concretament, només el 48,6% de persones desocupades rep la prestació contributiva, mentre que el nivell de cobertura total també ha disminuït continua el seu descens, per situar-se en un 81,4%.

Valoració i propostes

Durant els últims mesos l’atur a Catalunya semblava disminuir de forma considerable, però la UGT de Catalunya advertia que aquest descens era enganyós, totalment estacional. I ara que arribem al final de la campanya d’estiu, Catalunya torna a la dura i crua realitat.

La UGT de Catalunya rebutja contundentment reforma laboral plantejada pel Govern de l’Estat, ja que no ajudarà a donar sortida a aquesta crisi, no generarà ocupació i no ajudarà al canvi de model productiu. Tot al contrari, la reforma laboral té l’objectiu de retallar les condicions de treball, augmentar la precarietat laboral del nostre mercat de treball, abaratir l’acomiadament, precaritzar els serveis públics d’ocupació, debilitar la negociació col-lectiva i, en definitiva, seguir debilitant les persones treballadores sense penalitzar els veritables responsables d’aquesta crisi.

El nostre sindicat considera que el 29-S ha de marcar un punt d’inflexió. La veu de la ciutadania es va deixar sentir exigint al Govern que rectifiqui, que torni per la via del diàleg social i proposi mesures que contribueixin a crear una societat més justa, amb més qualitat de vida i amb més igualtat d’oportunitats.

En aquest sentit la nostra organització exigeix:

  • Una reforma laboral justa i que contribueixi a crear més llocs de treball de qualitat, que ens ajudi a sortir d’aquesta crisi i que penalitzi aquells i aquelles que actuen de manera irresponsable tant en temps de crisi com en temps de bonança.
  • Polítiques actives d’ocupació dirigides als col·lectius més castigats per la crisi, com són les persones estrangeres, les persones més joves i les persones majors de 45 anys.
  • Millorar la intermediació pública en el mercat de treball, tant en quantitat com en qualitat, i no donar via lliure a les ETT o agències privades de col·locació.
  • Generar confiança i incentivar el consum fent que el crèdit arribi a famílies i empreses.
  • Retorn social del capital públic injectat al sector financer, per facilitar la concessió de crèdits a empreses i particulars, cosa que no han fet.
  • Millor distribució en el pagament d’impostos i implementar mesures per reduir el frau fiscal.

Comments are closed.