Avui les dones a l’Estat espanyol comencen a treballar gratis fins que acabi l’any

A Catalunya, la bretxa salarial de gènere se situa de mitjana en el 26%, tot i que per sectors trobem que a l’empresa privada s’enfila fins al 29,3%, mentre que al sector públic se situa en el 15%

Més de 8,5 milions de dones treballadores de l’Estat espanyol, des d’avui i fins al 31 de desembre, treballen gratis (aquests són els dies que corresponen al percentatge de diferència salarial entre homes i dones a Espanya). La bretxa salarial, en salari hora, roman invariable en un 14,9%, tot i que en el conjunt de la Unió Europea ha disminuït, segons les últimes dades publicades per Eurostat. La bretxa salarial a Espanya és el triple que en països com Itàlia, Luxemburg i Romania. A Catalunya, la bretxa salarial de gènere se situa de mitjana en el 26%, tot i que per sectors trobem que a l’empresa privada s’enfila fins al 29,3%, mentre que al sector públic se situa en el 15%.

Aquesta discriminació afecta les dones que treballen avui i al llarg de la seva carrera laboral. Però també a les que ja s’han jubilat, més de 2 milions que estan patint les conseqüències d’aquesta injustícia social.

UGT exigeix ​​una llei d’igualtat salarial que acabi amb les diferències de sou entre dones i homes i, en aquest sentit, exigeix ​​que es posi en marxa el requeriment del Congrés que, al febrer d’aquest any, va instar el Govern a desenvolupar aquesta norma.

UGT, per segon any consecutiu, desenvolupa des d’avui la campanya “Jo treballo gratis” per tal de conscienciar en primer lloc a tots els treballadors i treballadores sobre aquesta discriminació per raó de gènere que repercuteix de forma molt greu sobre els sous les dones, que s’accentuarà a la jubilació, i que provocarà que un elevat percentatge de dones que han tingut una ocupació al llarg de tota la seva vida se situïn per sota dels llindars de pobresa (les discriminacions salarials augmenten fins el 41,90% en relació als homes que accedeixen a una pensió de jubilació).

La Unió General de Treballadors realitza una crida al Govern perquè activi tots els mecanismes possibles i fer complir els articles 14 i 9 de la Constitució Espanyola, ja que del seu compliment es deriva la igualtat salarial entre dones i homes. El sindicat també demana el compliment amb les Recomanacions de la Comissió Europea en aquesta matèria, en concret en la introducció en la nostra legislació la definició de “treball d’igual valor”.

El nostre sindicat reclama també el compromís dels partits polítics perquè se sumin a aquesta reclamació històrica de la UGT, que lluita per eliminar les diferències salarials entre dones i homes i que s’ha intensificat en els últims deu anys davant la inexistència de polítiques d’igualtat que impedeix que s’avanci en l’eliminació d’aquesta discriminació.

La denúncia del nostre sindicat va acompanyada de propostes concretes per a la negociació col·lectiva i els Plans d’Igualtat, així com d’eines que permeten eliminar -o si més no reduir- la bretxa salarial entre dones i homes.

Més informació sobre la bretxa salarial de gènere a Catalunya.

Comments are closed.