CCOO i UGT pressionen el Govern perquè apugi l’SMI fins a 850 €

Elevar el salari mínim interprofessional (SMI) és ja un dels emblemes de les noves estratègies sindicals en matèria de negociació salarial. En la recta final de la legislatura, les dues grans centrals han intensificat la pressió sobre l'Executiu perquè aquesta referència retributiva s'equipari a la situació real dels salaris a Espanya.
CCOO i UGT donen per fet que aquesta conquista ja no es produirà en aquest mandat, però esperen que les seves actuacions permetin aconseguir-ho en el pròxim. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Coscubiela, va reclamar en els actes del Dia del Treball un compromís de tots els partits per aconseguir l'increment de l'SMI. Tant CCOO com la UGT catalana van anar més enllà al reclamar que cap conveni permeti un salari real inferior a 1.000 euros.
El Govern socialista, per la seva part, està disposat a apujar l'SMI fins als 850 euros mensuals durant la pròxima legislatura. No obstant, es negarà a articular, com li demanen els sindicats, un sistema perquè aquest indicador es revaloritzi automàticament cada any en funció de l'índex de preus de consum (IPC).

ugtelperiodicoPROPOSTA FORMAL
El secretari d'Acció Sindical de la UGT, Antoni Ferrer, realitzarà avui una proposta formal al Ministeri de Treball perquè el Govern es comprometi a elevar en la pròxima legislatura l'SMI a una quantitat equivalent al 60% del salari mitjà real a Espanya, tal com recomana la Carta Social Europea. Aquest percentatge equival a uns 850 euros mensuals per 14 pagues.
Després del debat d'investidura del president José Luis Rodríguez Zapatero, el nou Govern es va comprometre a elevar progressivament l'SMI amb el propòsit que recuperés el poder adquisitiu perdut els últims anys, el 6,6% en el període que va del 1996 al 2004.
El Govern va prometre passar dels 460,5 euros al mes que es pagaven el 2004 als treballadors com a salari mínim a 600 euros a partir de l'1 de gener del 2008. Després de successives pujades anuals, en aquest moment, l'SMI ja ha arribat a 540,9 euros i Treball insisteix que complirà el seu compromís fins al final.
CCOO i UGT consideren que aquesta quantitat encara està molt allunyada de les recomanacions de la Carta Social Europea i, en conseqüència, exigiran que el Govern socialista es comprometi a continuar elevant l'SMI en la següent legislatura si guanya les pròximes eleccions.

COMPRENSIÓ EN ECONOMIA
Fonts del Ministeri d'Economia van assenyalar que arribar a l'objectiu que plantegen els sindicats era perfectament factible. "Una revalorització fins a arribar al 60% del salari mitjà espanyol està a la ment del Govern, però no és possible plantejar-se més coses quan, a més, és innecessari ja que estem garantint pujades més elevades que l'IPC en favor del poder adquisitiu dels treballadors", afirmen.
El Govern no comparteix l'aspiració sindical que l'SMI es revaloritzi cada any per llei en funció de l'IPC –com succeeix amb les pensions–. Tant Ferrer com el seu homòleg a CCOO, Ignacio Fernández Toxo, recorden que el Consell de Ministres del desembre del 2004 es va comprometre a aprovar aquest mecanisme de pujada anual de l'SMI. Economia assegura que mai hi va haver un compromís en ferm del Govern per a la revalorització automàtica.
La principal oposició a aquest sistema va provenir de la CEOE. La patronal deia la setmana passada que mantindran la mateixa postura en contra de la indexació automàtica de l'SMI. "No ens agradava que el Govern acordés elevar l'SMI fins als 600 euros al mes, però vam acceptar aquella pujada perquè estava en el seu programa electoral. Però ens vam posar en contra d'establir per llei i de manera automàtica un sistema amb una revalorització anual perquè podem pactar-la amb els agents socials en funció de la realitat econòmica del moment", explica la patronal.
Les pressions sindicals amb l'SMI s'afegiran a la campanya que desenvoluparan en grans empreses per establir un salari mínim mensual de conveni de 1.000 euros, que suposa el 60% del sou mitjà en aquestes empreses.

 

{moscomment} 

Comments are closed.