Concentració contra els acomiadaments indiscriminats a les empreses públiques de la Generalitat

S’acomiaden treballadors sense una proposta que asseguri el manteniment dels serveis que gestionen aquestes empreses

Les cúpules directives responsables es traslladen a d’altres organismes i/o reben importants indemnitzacions

La UGT de Catalunya, CCOO, CATAC i comitès independents d’algunes empreses han convocat demà dijous, 10 de novembre, a les 11 hores, una concentració davant del Departament de Governació en defensa de les empreses públiques catalanes. Els representants dels treballadors lliuraran una petició de reunió a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per  tal que ens expliqui el pla de govern en relació a aquestes empreses.

Les darreres setmanes, el Govern de la Generalitat ha iniciat una política d’acomiadaments a nombroses empreses públiques, fent arribar a la ciutadania el missatge que aquestes entitats són innecessàries i ineficients i que, en una situació de crisi com l’actual, convé reduir-les o bé eliminar-les.

Davant d’això, els representants dels treballadors i les treballadores d’aquestes entitats volen traslladar a la ciutadania un missatge clar que posi sobre la taula elements que sovint s’amaguen a l’opinió pública.

 

En primer lloc, aclarir:

  • Aquestes entitats públiques gestionen polítiques i serveis que formen part de l’àmbit d’autogovern de la Generalitat de Catalunya. Durant els darrers 10 anys els responsables polítics dels diferents governs de la Generalitat han propiciat la creació o consolidació d’aquestes entitats emparats en l’impuls de l’autogovern i una gestió més eficient.
  • Els treballadors i treballadores d’aquestes empreses tenen contractes laborals, subjectes a condicions equiparables a qualsevol treballador d’una empresa privada. Els directius d’aquestes empreses són, en canvi, persones de confiança política, no sempre qualificats per a la feina que realitzen, i que no se sotmeten ni a l’exigència de l’empresa privada ni a tots els controls propis de l’administració pública. Així, poden gastar milers d’euros en assessorar-se legalment amb bufets particulars  sobre com acomiadar bona part de la seva plantilla. Tot això, a càrrec de l’erari públic i sense retre comptes.

 

Relació de bufets d’advocats i honoraris per activar els ERO en empreses públiques:

 

Empresa afectada

Honoraris

Despatx

Fase ERO /

Fase del concurs

GISA

50.000 € s/iva

Vinardell Assessors

45 acomiadats

 

 

26.000 € s/iva

Assessors

Gest-Audit SL (estudi econòmic relacions laborals)

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

33.750 €

Vinardell Assessors

35 treballadors afectats

Agència Catalana de l’Aigua

42.000 €

Deloitte

Adjudicació directa

INCASÒL

130.000 €

 

Anunci públic de concurs obert

 

 

A més, les cúpules directives responsables de la situació actual es traslladen a d’altres organismes i/o reben importants indemnitzacions. Recordem les paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder: “Si l’ACA fos una empresa privada, s’haurien de demanar responsabilitats als seus gestors”. Curiosa manera de demanar responsabilitats, ja que dels tres gerents de l’ACA, un és l’actual president de GISA, un altre és el secretari general de Justícia i l’últim, director de Serveis de Justícia (actualment cessat).

 

 

En segon lloc, assumir i exercir la responsabilitat que ens pertoca:

  • Els treballadors i les treballadores, des de la responsabilitat que els correspon com a servidors públics, entenen que la situació econòmica que vivim obliga a repensar la forma com es fan les coses, sempre amb l’objectiu de garantir els serveis i polítiques públiques que gestionem amb la màxima eficiència.
  • Des d’aquesta responsabilitat i des del coneixement més profund i detallat de la realitat amb la que treballen, tenen propostes per avançar en aquesta direcció i volen participar de forma activa en qualsevol procés de millora.

 

En tercer lloc denunciar:

  • Les decisions sobre els acomiadaments no es fonamenten en una avaluació sobre el funcionament i qualitat del servei ofert per l’entitat. Responen a un element d’oportunitat, són treballadors més fàcils i més barats d’acomiadar, i a un interès partidista: reduir el sector públic per facilitar l’entrada de la empresa privada en la gestió de serveis d’interès general.
  • No s’estan prenent en consideració els serveis i polítiques que es poden veure afectats, no s’escolten els criteris tècnics ni es disposa d’un model alternatiu que asseguri aquesta màxima eficiència que es diu que es vol assolir.
  • Els acomiadaments massius i indiscriminats de treballador i treballadores que està fent el Govern a les entitats públiques.

 

Finalment, exigim una rectificació i demanem participació:

  • Entenem que, com a treballadors i treballadores, però també i principalment com a ciutadans i ciutadanes, hem d’exigir dels nostres governants una responsabilitat en la gestió de l’àmbit públic que vagi més enllà de la dilapidació del capital humà i institucional per fer front a una conjuntura adversa.
  • És per això que exigim al Govern que aturi els processos de acomiadament indiscriminats oberts i que endegui un veritable procés de diàleg i negociació amb els treballadors i treballadores sobre com millorar l’eficiència assegurant la sostenibilitat dels serveis a mig i llarg termini.
  • Al mateix temps, demanem la implicació de tots els afectats i afectades, que som tots els catalans i catalanes en tant que usuaris dels serveis i ciutadans d’aquest àmbit d’autogovern que sentim propi.

 

Concentració contra acomiadaments empreses públiques

DIA: dijous, 10 de novembre de 2011

HORA: 11 hores

LLOC: davant del Departament de Governació (Via Laietana, 26, Barcelona).

Comments are closed.