Concentració dels treballadors de l’administració de justícia contra el sistema informàtic E-Justicia

jutjats-tarragonaEl nou aplicatiu informàtic produeix importants endarreriments i afectacions a la salut dels treballadors

Demà, els treballadors de l’Administració de Justícia de Catalunya es concentraran d’11 a 11:30 hores a la Porta Gran Via de la Ciutat de la Justícia per mostrar el seu rebuig al sistema informàtic E-Justicia, que està provocant greus problemes als jutjats civils i comporta deficiències en l’atenció als usuaris i les usuàries.

L’Administració de Justícia en general, i la de Catalunya en particular, pot ser és la més antiquada de totes les administracions públiques que es relacionen massivament amb els ciutadans i les ciutadanes. Les noves tecnologies arriben amb prou feines als jutjats i tribunals, i es conviu amb programes obsolets, plataformes tècniques insuficients i sistemes no integrats.

Per resoldre aquestes deficiències es va crear el programa E-justicia.cat, que pretenia digitalitzar els jutjats i tribunals de Catalunya mitjançant la digitalització dels expedients judicials. La intenció era la d’arribar a l’expedient electrònic. Per implantar aquesta eina, el Departament de Justícia ha invertit enormes quantitats de diners, dels quals sembla ser que una part important, de la qual no coneixem les dades, ha estat destinada a contractar la realització de plataformes informàtiques i programes de gestió amb empreses privades.

A hores d’ara, amb una implantació parcial del programa E-justicia als jutjats civils exclusius i també parcialment a la jurisdicció social, el resultat és que tots els treballadors coincideixen a dir que el nou programari és lent i ineficaç, lluny de millorar l’eficiència i els ritmes de treball.

Les queixes de la plantilla són constants i es refereixen a la rígides del programa: els tràmits obligatoris innecessaris, la insuficiència tecnològica, les fallides del sistema que forcen a reiniciaments continus, la dificultat dels treballadors per accedir a documents que abans romanien a la vista, el temps perdut, etc. Amb tot, la queixa fonamental, i potser la més greu, és que no es tracta d’un expedient digital, sinó només un conjunt de pantalles successives i un munt de documents aïllats en format electrònic.

Per tant, ni és més ràpid, ni és més fàcil, ni és més accessible, ni estalvia temps ni diners, ni és un expedient electrònic, ni tan sols és ‘paper zero’, perquè probablement ara s’imprimeix molt més que abans.

És per aquesta raó que els sindicats UGT, CCOO, STAJ i CSIF de l’Administració de Justícia apostem decididament per les noves tecnologies. No es tracta en absolut d’intentar mantenir els vells programes i oposar-nos a la innovació tecnològica. Però els requeriments del nou sistema estan ocasionant endarreriments greus en la tramitació, i problemes molt importants d’estrès laboral als funcionaris, que veuen com les plantilles disminueixen, els requeriments dels ciutadans i dels professionals augmenten i només poden esperar aturats mentre apareix una pantalla en blanc o cliquen una vegada i una altra vegada el botó d'”executa” sense arribar enlloc.

Fa mesos que demanem una reunió per trobar solucions, però totes les respostes es limiten a lloar les virtuts del sistema.

Concentració treballadors justícia 

DIA: 9 de març.

HORA: 11 a 11:30 hores.

LLOC: Porta Gran Via. Ciutat de la Justícia. L’Hospitalet de Llobregat.

Comments are closed.