CTAC denuncia que a Catalunya hi ha 60.000 falsos autònoms

autonomsAquest alarmant creixment és conseqüència de la derogació laboral i la modificació de la Llei de subcontractació, així com la manca d’una eficient activitat inspectora

La CTAC-Autònoms vol posar especial èmfasi en el creixement alarmant del nombre de falsos autònoms, aquells que a la pràctica depenen d’un sol ocupador. Després d’analitzar les darreres dades de l’EPA, la nostra organització ha detectat que uns 181.000 treballadors independents o autònoms declaren que la seva activitat es desenvolupa en o per a l’empersa o negoci d’un ocupador, que li proporciona treball. D’altra bada, 87.000 autònoms declaren que tenen un client gairebé en exclusiva, encara que també n’atenen d’altres quan sorgeix l’oportunitat.

La CTAC-Autònoms denuncia que gairebé 270.000 treballadors per compte propi poden ser considerats com a falsos autònoms, uns 60.000 a Catalunya, la xifra més alta des que existeix l’EPA. Com ve denunciant la nostra organització, cada vegada són més les persones que han de fer-se autònoms obligatòriament per optar a un lloc de treball. A més, aquesta pràctica s’està estenent a tots els sectors d’activitat, destacant sobretot l’àmbit sanitari i els mitjans de comunicació.

La CTAC-Autònoms considera que aquestes xifres demostren que cada vegada hi ha un major nombre d’autònoms que, en la pràctica, depenen d’un sol ocupador, i ratifiquen l’augment de l’ús fraudulent de l’autònom com a mà d’obra barata.

Dins d’aquest col·lectiu, però, la CTAC-Autònoms reconeix que un bon nombre de treballadors autònoms haurien de tenir una relació TRADE amb la seva empresa, però que el desconeixement empresarial i la poca organització dels autònoms fan que només existeixin 5.000 TRADE formalitzats des de 2010.

Per a la CTAC-Autònoms és fonamental que la Inspecció de Treball tingui competències d’actuació en matèria de treball autònom econòmicament depenent “a fi d’assegurar el bon ús de la relació contractual de serveis i evitar l’ús fraudulent de l’autònom per cobrir llocs laborals.

Comments are closed.