Demà manifestació dels treballadors del Parc de Salut Mar de Barcelona

parc-salutTot i el deute que encara hi manté, l’Administració continua aplicant retallades pressupostàries que afecten plantilla i usuaris

La secció sindical de la UGT de Catalunya al Parc de Salut Mar, davant d’una nova retallada pressupostària del CatSalut a la nostra institució, volem expressar el nostre més contundent rebuig i fer la següent valoració.

El Parc de Salut Mar (Hospital del Mar, Hospital de l’Esperança, Centre Fòrum, Peracamps, CAEMIL, PASSIR, IMIM, Escola d’Infermeria i FP) actualment és depenent en un 60% de la Generalitat de Catalunya i en un 40% l’Ajuntament de Barcelona. Des de fa anys el CatSalut manté un deute històric amb la institució de 76 milions d’euros i els responsables del Parc de Salut Mar va pactar amb la Generalitat l’any 2011 que s’hi pagarien 36 milions en 4 anys, a raó de 4.111.003 euros el 2012, 11.129.834 euros el 2013, 11.129.834 euros el 2014 i 9.804.140 euros el 2015. Falten 40 milions d’euros que mai es cobraran.

Addicionalment, en aquest acord es preveia aportar a través de concerts (contractar més activitat o més programes addicionals per part del CatSalut) 14 milions d’euros anuals, per compensar les quantitats que es contemplaven en anteriors exercicis i que mai es van aportar. Però no només no contracten més activitat o més programes, sinó que ens rebaixen les tarifes un 4,6%.

També l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) tenia un deute amb el Parc de Salut Mar d’1,9 milions d’euros, que a dia d’avui desconeixem si l’ha satisfet.

Al nostre entendre, el Parc de Salut Mar ha rebut el pitjor tracte del CatSalut en comparació amb la resta d’hospitals públics de la ciutat de Barcelona, que han tingut millors concerts, i aquesta situació ha portat la institució a haver de finançar-se a través de crèdits i pòlisses (el deute actual és d’uns 60 milions d’euros). Per tant, el mateix que déu una quantitat important de diners al Parc de Salut Mar, el va fer endeutar-se amb diferents entitats financeres i li està retallant pressupost any rere any, entre 2011 i 2012 14,6 milions d’euros, i el 2013, 12,2 milions d’euros. La nova retallada pressupostària impactarà principalment en Geriatria i Psiquiatria, amb el tancament massiu de llits, i en menor mesura en Medicina Interna, Rehabilitació i Pneumologia, i la desaparició de la Cirurgia Pediàtrica.

No serveix que els responsables actuals culpin de la situació els anteriors gestors, i els anteriors gestors als anteriors… i els del futur culparan els actuals, però qui realment surt perjudicat són els professionals i els usuaris de la sanitat.

L’any 2010, amb la creació del Parc de Salut Mar, se’ns va traspassar la gestió del Centre Torribera, fruit d’un acord polític entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Aquest acord preveia unes aportacions econòmiques per part de la Diputació que anaven des de 12,2 milions d’euros l’any 2010 fins a 2,4 milions d’euros el 2014. Que passarà quan finalitzin aquestes aportacions?

A més de tot aquest encadenament de despropòsits, l’obra d’ampliació de l’Hospital del Mar porta tres anys paralitzada, una obra que havia de servir per ampliar i modernitzar l’hospital i atendre en igualtat de condicions que la resta d’hospitals públics de Barcelona. Potser no mereixen els nostres usuaris les mateixes condicions que la resta? ¿Per què viure a la zona sud de la ciutat ha de ser sinònim de pitjors mitjans?

Volem deixar clar que la professionalitat de la plantilla del Parc de Salut Mar i els esforços realitzats durant l’ERO i la signatura del conveni col•lectiu han atenuat els efectes de retallada rere retallada. Ara bé, diem “JA N’HI HA PROU”.

Per tot això, el comitè d’empresa ha convocat demà dimecres, 26 de juny, una manifestació en defensa del Parc de Salut Mar i per una salut pública i de qualitat. La manifestació sortirà a les 16 hores des de l’Hospital del Mar i els altres centres del Parc de Salut Mar; a les 16.30 hores s’ajuntaran els treballadors de tots els centres davant de la seu de Correus de Via Laietana i a les 17 hores tenen previst arribar a la Plaça de Sant Jaume.

Comments are closed.