Denunciem que els treballadors de la restauració treballen de mitjana 60 dies més l’any que la resta

hostaleria-denunciesEl nostre sindicat ha presentat avui davant la Inspecció de Treball 43 denúncies contra restaurants i hotels de Barcelona per vulneració de drets laborals, ja que no respecten el Conveni d’Hostaleria pel que fa a jornada, descansos, salari, etc.

La UGT de Catalunya ha presentat aquest migdia davant de la Inspecció Territorial de Treball de Barcelona 43 denúncies contra restaurants i hotels de la ciutat per vulneració dels drets laborals dels seus treballadors i treballadores.

De manera habitual, els locals denunciats incompleixen el Conveni Col·lectiu del Sector de la Indústria d’Hostaleria i Turisme de Catalunya en els següents aspectes:

  • Article 28. Jornada de treball: no es respecta i s’allarga sense cobrar les hores de més ni recuperar-les en descansos. S’estan realitzant de llarg jornades de més de 40 hores setmanes, amb jornades diàries de fins a més de 10 hores.
  • Article 29. Descans setmanal: el conveni especifica que serà de dos dies consecutius. Habitualment es fa només un dia de descans a la setmana, el que suposa treballar 48 dies més l’any.
  • Article 30. Vacances: no disposen de calendari de vacances.
  • Article 31. Calendari laboral: no existeix calendari laboral exposat en temps i forma.
  • Article 32. Festius no recuperables: ni es publica el calendari, ni es paguen els festius treballats ni es recuperen.
  • Article 33. Llicències: no es donen els dos dies d’assumptes propis encara que es demanen amb prou antelació.
  • Article 34. Hores extraordinàries: ni es paguen ni es retornen de cap manera.
  • Article 42. Plus de nocturnitat: les hores entre les 22h i les 06h han de tenir una retribució específica incrementada en un 25% sobre el salari ordinari, però no es paguen de cap manera.
  • S’utilitzen contractes a temps parcial per cobrir jornades completes (contractes de 20 hores treballant fins a 40 hores).
  • No s’apliquen les taules salarials (es paga menys), es paga part del salari en negre i es produeixen retards en el pagament de les nòmines.

Entre les hores de més que es treballen i els dies de descans que no es fan, el nostre sindicat calcula que un empleat de la restauració treballa de mitjana 60 dies més l’any que la resta de treballadors.

Aquestes 43 denúncies són una petita mostra del que majoritàriament succeeix al sector de l’hostaleria i el turisme a tot Catalunya: un sector que aporta molta riquesa al país, però a costa de la pobresa, la precarietat i l’explotació dels seus treballadors i treballadors.

Hotels i restaurants denunciats:

Ø  Hotel Soho House (Plaça Duc de Medinaceli, 4, Barcelona)

Ø  Hotel Ofelias (Llançà, 24, Barcelona)

Ø  Hotel Diagonal 205 (Diagonal, 205, Barcelona)

Ø  Hotel Tryp Barcelona Aeroport (Parc de Negocis Mas Blau II, El Prat de Llobregat). En aquest cas, hem denunciat l’externalització del servei de rentaplats a través de l’empresa multiserveis Corumba Tourism, que aplica un conveni propi per sota de les condicions laborals i salarials del Conveni d’Hostaleria de Catalunya, el que considerem un cas de cessió il·lícita de treballadors.

Ø  NBA Café Barcelona (Rambla, 120, Barcelona)

Ø  Restaurant La Taverna del Bisbe (Avinguda de la Catedral, 6, Barcelona)

Ø  Restaurant La Meridional (Centre Comercial La Maquinista, Barcelona)

Ø  Restaurant Els Pollos – Tacivres SL (Ramon Turró, 13, Barcelona)

Ø  Restaurant Els Pollos – Tacivres SL (Nàpols, 272, Barcelona)

Ø  Restaurant Green & Berry – Cold Pressed Juice SL (Enric Granados, 153, Barcelona)

Ø  Picasso Restaurant (Mallorca, 422, Barcelona)

Ø  Restaurant La Verdinale (Verdi, 29, Barcelona)

Ø  Restaurant La Pampa Barceloneta (Joan de Borbó, 28, Barcelona)

Ø  Restaurant Kubik (La Rambla, 45, Barcelona)

Ø  Pizzeria Caruso (La Rambla, 96, Barcelona)

Ø  Restaurant Itapa Boqueria (La Rambla, 98, Barcelona)

Ø  Restaurant Itapa Catalunya (Plaça de Catalunya, 7, Barcelona)

Ø  Restaurant Itapa Colon (La Rambla, 23, Barcelona)

Ø  Restaurant Itapa Ferran (Ferran, 15, Barcelona)

Ø  Restaurant Navarra (Passeig de Gràcia, 4, Barcelona)

Ø  Restaurant L’Estoneta (Tànger, 24, Barcelona)

Ø  Gran Torino Garage Bar (Plaça Duc de Medinaceli, 6, Barcelona)

Ø  Restaurant Londres 2 (Mallorca, 532, Barcelona)

Ø  Restaurant Sukaldari (La Rambla, 87, Barcelona)

Ø  Restaurant Celler de Tapas (Plaça Universitat, 5, Barcelona)

Ø  Restaurant Lonja de Tapas (Jaume I, 8-10, Barcelona)

Ø  Restaurant Lonja de Tapas (Pla de Palau, 7, Barcelona)

Ø  Restaurant Celler de la Ribera (Plaça de les Olles, 6, Barcelona)

Ø  Restaurant Emperador (Plaça de Pau Vila, 1, Barcelona)

Ø  Rozenfood Restauración SL (La Rambla, 125, Barcelona)

Ø  Resturant Piazze d’Italia (Casanova, 94, Barcelona)

Ø  Restaurant Ambos Mundos (Plaça Reial, 10, Barcelona)

Ø  Restaurant L’Oliva Negra (Diputació, 205, Barcelona)

Ø  Restaurant Gris Color (Ferran Agulló, 20, Barcelona)

Ø  Restaurant Hunky Dory (Passeig de Gràcia, 116, Barcelona)

Ø  Restaurant Llimona Dolça (Tuset, 5, Barcelona)

Ø  Café Ocaña (Plaça Reial, 13-14, Barcelona)

Ø  Restaurant L’EGGS (Passeig de Gràcia, 116, Barcelona)

Ø  Restaurant Lounge Sotavento (Passeig Marítim, 38, Barcelona)

Ø  Hostress SA (Port de Barcelona, Moll del Dipòsit del Mar, s/n, Barcelona)

Ø  Real Club de Tenis Barcelona (Bosch i Gimpera, 5, Barcelona)

Ø  Restaurant Via dei Mille (Aragó, 364, Barcelona)

Comments are closed.