El Comitè d’empresa de la paperera SCA de Mediona lamenta que la direcció no vulgui vendre la planta i possibilitar el manteniment dels 72 llocs de treball

paper-industriaLa plantilla se sent traïda per la direcció, després se’ls fes creure que s’apostava per un nou mercat que donaria continuïtat a la planta del Penedès

El passat de maig la direcció de la paperera SCA va comunicar el cessament de l’activitat i l’acomiadament dels 72 treballadors i treballadores que l’empresa té actualment a la planta de Sant Joan de Mediona (Alt Penedès). En aquest moment, els representants dels treballadors i l’empresa tenen un termini de 50 dies per negociar el futur de la plantilla (recol·locacions, pla social), que finalitzarà el proper 24 de juny.

Entenem la decisió de tancar la planta de Mediona com la consumació del pla estratègic que aquesta companyia sueca va iniciar fa tres anys, potenciant els dos grans centres de treball que té a Tarragona i Navarra (adquirida en l’OPA d’SCA sobre Georgia-Pacific) en detriment del centre de Mediona.

La primera conseqüència d’aquest pla va ser el trasllat del ‘coverting’ que es realitzava a Sant Joan de Mediona a la planta d’Allo (Navarra), i que va suposar un ERO que va afectar 134 persones el 2013. Aquest trasllat d’activitat va deixar la planta de Mediona només amb el funcionament de les màquines de paper (Jumbo), i en una situació més que delicada per als 72 treballadors i treballadores que hi van quedar, produint únicament com a suport a altres fàbriques d’Europa durant les seves aturades tècniques i durant la posada en marxa de Navarra.

Des del Comitè d’Empresa lamentem que la direcció d’SCA es negui a vendre la planta de Mediona a un tercer, cosa que podria possibilitar el manteniment dels 72 llocs de treball en la seva localització. Considerem que el tancament de SCA Mediona està basat únicament en un interès empresarial i no en la competitivitat o productivitat del centre. La situació de baixa producció actual ve derivada pel desviament a altres plantes del grup de la producció que s’hauria de fer a Mediona.

La plantilla se sent enganyada, ja que el 2013 la direcció li va fer creure que apostava per un nou mercat, el del Jumbo, que donaria continuïtat a Mediona. La realitat, però, ha estat que la planta estava condemnada des de feia 3 anys, ja que la situació actual ha demostrat que en cap moment la direcció havia apostat per la planta de Mediona. Al contrari, l’ERO de 2013 era només un pas previ per al tancament total de la planta, dins de l’estratègia industrial del grup d’establir-se en dos grans centres com el d’Allo (Navarra) i Puigpelat-La Riba (Tarragona).

Comments are closed.