El Departament d’Interior tanca aquest estiu deu torres de guaita forestal

torre guaitaLa UGT de Catalunya denuncia que el Departament d’Interior està tancant torres de guaita (punts de vigilància forestal) fonamentals per detectar en una primera fase un foc forestal.

Estiu rere estiu, la Direcció General de Prevenció Extinció d’Incendis (DGPEIS) està eliminant torres de guaita, al·legant que no són operatives ni eficients, o que la despesa per mantenir-les és molt elevada.

La tasca que fan els guaites des de les seves torres és fonamental, ja que són capaços de detectar columnes de fum i donar l’avís als bombers per actuar. El temps entre la detecció i l’actuació és fonamental i pot suposar la diferència entre un petit incendi i un incendi forestal devastador.  

La UGT de Catalunya porta anys defensant la utilitat d’aquestes torres i la seva viabilitat, i exigint que es faci el manteniment necessari perquè siguin totalment operatives.

Lluny d’això, la DGPEIS escatima recursos per al seu manteniment i no cobreix les vacants que es produeixen, factors que repercuteixen negativament en la operativitat de les torres de guaita, i això s’utilitza com a excusa per tancar, any rere any, punts de guaita.

L’estiu passat, la DGPEIS va suprimir dues torres de guaita al·legant que ja no eren operatives per manca de personal. Davant d’aquesta situació, el Comitè Intercentres va mostrar la seva disconformitat i va exigir la paralització del tancament de punts de vigilància forestal i la cobertura de vacants de personal de guaita.

L’octubre del 2012 la DGPEIS va emplaçar els representants dels treballadors a participar en l’estudi de viabilitat d’algun d’aquests punts de guaita i establir els criteris per gestionar una borsa de treball per cobrir les vacants.

Aquest estiu, la DGPEIS no tan sols no ha respectat els compromisos adquirits l’any passat, sinó que sense cap criteri objectiu ha suprimit deu punts de vigilància al·legant que no són operatius .

Això suposa problemes per garantir una adequada vigilància de les masses forestals de Catalunya, i alhora provoca desplaçaments, pèrdua de poder adquisitiu i acomiadament de personal de vigilància forestal.

Sembla que la Generalitat de Catalunya hagi decidit suprimir el col·lectiu de guaites forestals, que eren uns 140 i en l’actualitat són 90.

Des de la UGT de Catalunya considerem inacceptable aplicar retallades en elements essencials per garantir la seguretat dels boscos de Catalunya i evitar incendis forestals a l’estiu.

Comments are closed.