El departament d’interior tanca sis torres de guaita i retalla la vigilància d’incendis als boscos

torre-guaita
La UGT de Catalunya denuncia que el servei de vigilància als boscos de Catalunya s’ha reduït en un 25% des de l’any 2000

El Departament d’Interior de la Generalitat ha notificat el tancament de sis punts de guaita, de maner que la vigilància dels incendis es retalla de nou, amb el perill que suposa per als boscos de Catalunya. En els punts de vigilància els i les guaites realitzen tasques de detecció, seguiment i informació de les columnes de fum que avisen d’incendis forestals. El 2009 ja es van tancar 14 punts; ara, es tanquen sis i es reobre un.

L’empresa argumenta la majoria dels tancaments dient que els punts en qüestió no són operatius, però no aporta informes tècnics que ho avalin. A més, els tancaments són molt qüestionables, ja que la major part d’aquests punts es troben en zones amb una important massa de bosc i comporten una forta retallada d’un servei imprescindible per a la detecció d’incendis. Alguns dels punts es tanquen per problemes de seguretat de les torretes de vigilància, però la solució no hauria de ser el tancament sinó la reparació o construcció de noves torretes homologades.

D’altra banda, els tancaments comporten problemes a nivell laboral ja que suposen desplaçaments del lloc de treball obligatoris per als treballadors que han perdut el seu punt i la retallada del nombre de guaites contractats, provocant que part dels guaites interins perdin la feina. Aquests professionals, ja amb una situació de precarietat des de fa anys, veuen així perjudicades de nou les seves condicions de treball.

A més, en els últims anys estem veient una erosió del cos de guaites. Si l’any 2000 hi havia 168 places de guaita en 84 punts, actualment en són 63, el que suposa una retallada del 25% del servei de vigilància. Cada cop la Generalitat té menys professionals dedicats a la detecció d’incendis, fet que incrementa el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, les videocàmeres que el Departament ha començat a instal·lar en alguns punts no són actualment una alternativa, ja que tenen una baixa qualitat d’imatge i un lent temps de gir que no dóna garanties per a la vigilància i per a la ràpida detecció d’incendis.

Des de la UGT de Catalunya creiem que la prevenció d’incendis i els boscos d’aquest país necessiten de la màxima atenció, més veient el que va passar l’estiu passat, i que el tancament dels punts de guaita van en el sentit contrari.

Comments are closed.