El jutge dictamina com a improcedents les sancions a 14 treballadors de Zeta Espacial

peta-zetasAquest matí ha tingut lloc al Jutjat Social número 2 de Terrassa el judici per la demanda interposada pel comitè d’empresa de Zeta Espacial contra la direcció per la imposició d’una sanció greu de suspensió de sou i feina durant deu dies a 14 treballadors i treballadores (entre ells un membre del comitè) per negar-se a realitzar una formació en les condicions que l’empresa la facilitava (lectura d’un document i resposta d’un qüestionari sense exposició per part de cap formador).

Davant dels fets, el jutge ha dictaminat in voce que les sancions són improcedents i ha reprès la direcció per la seva actitud permanentment hostil amb la plantilla i els seus representants.

Com a protesta per aquestes sancions, el comitè manté una vaga indefinida, amb aturades de 9 a 11 hores, des del dia 23 de febrer. La mobilització es mantindrà fins al proper dijous, 14 de maig, en què la UGT de Catalunya ha convocat una concentració a les portes de la fàbrica (Avinguda Olimpíades, 79, de Rubí) de 9.45 a 11.45 hores en suport al comitè i a la plantilla.

El dictamen d’avui se suma al procediment sancionador iniciat per la Inspecció de Treball, amb data 25 de març, contra l’empresa per les faltes d’obstrucció a la labor inspectora i de vulneració del dret de vaga (es constata la substitució il·legal de sis treballadors i treballadores vaguistes per personal d’empreses de treball temporal). La Inspecció de Treball va actuar arran de la denúncia del comitè per vulneració del dret de vaga i restem a l’espera de conèixer la sanció amb què la Inspecció castigarà la direcció de Zeta Espacial.

Des de la UGT de Catalunya i el comitè d’empresa esperem que la direcció posa fi al continu assetjament i l’actitud coercitiva cap a la plantilla i als representants sindicals, així com que compleixi amb el conveni col·lectiu.

Entre d’altres, i amb anterioritat, la direcció de Zeta Espacial va promoure la revocació dels membres del comitè d’empresa i després els va acomiadar. Els delegats van recórrer la revocació, van guanyar el judici i l’empresa els va haver de readmetre.

L’empresa també ha modificat les condicions laborals de la plantilla deixant d’aplicar el conveni de Xocolates i Caramels quan aquest va perdre la ultraactivitat. El comitè va recórrer i van guanyar en primera instància però la direcció ha recorregut i en l’actualitat encara els manté les condicions de l’Estatut dels Treballadors.

El comitè també ha hagut de presentar diverses denúncies davant la Inspecció de treball per manca d’informació, manca de mesures de seguretat, etc., i la direcció no permet l’entrada a l’empresa d’assessors del nostre sindicat.

Arran de la convocatòria de vaga i les denúncies públiques, el president del comitè d’empresa, Francisco Peinado, va ser amenaçat per l’empresa amb accions legals si no cessava “en la seva intenció de danyar la imatge i el bon nom de la companyia” i es retractava de les seves manifestacions.

La plantilla de Zeta Espacial, situada a Rubí (Vallès Occidental), està formada per una trentena de treballadors i treballadores.

 

Comments are closed.