El nombre d’autònoms catalans augmenta per primer cop després de 2 anys de baixes continuades

cocinero.jpg
El Règim Especial de Treballadors Autònoms ha assolit els 544.025 afiliats a Catalunya. Les llistes del RETA de la Seguretat Social indiquen que al mes d’abril s’ha produït un increment de 735 actius més que al març, el que significa que la tendència iniciada durant aquest mes després de dos anys de caigudes constants s’ha mantingut. Des de la CTAC-UGT de Catalunya esperem que aquesta tendència es mantingui en el proper trimestre i que les dades d’afiliació de treballadors autònoms millorin.

 

Per sectors, hosteleria i comerç, amb 611 i 58 actius respectivament, lideren la recuperació del RETA, tot i que sectors com el de la construcció i el transport continuen tenint pèrdues netes. Per províncies, Lleida, amb 298 baixes, és l’única província catalana que continua perdent ocupació autònoma. Girona lidera el creixement amb 588 actius, Tarragona augmenta en 263 treballadors autònoms, i Barcelona en creix 182.

Durant el que portem de 2010, la xifra de baixes netes acumula un saldo de -4.387 autònoms. És a dir, des d’inicis d’any, a Catalunya cada dia 36,56 autònoms han cessat la seva activitat. La xifra ja supera les 140.000 baixes reals des de gener de 2009.

Davant aquestes dades, des de la CTAC-UGT reclamem que:

  • Cal posar en marxa de manera urgent el nou sistema d’accés als crèdits ICO per continuar generant treball autònom. D’aquesta manera es pot donar una resposta real a les necessitats del mercat, genrant el fluxe creditici necessari per al país.
  • Cal seguir potenciant el treball emprenedor des de tots els àmbits de l’administració, potenciant encara més les partides destinades a les polítiques actives d’ocupació.
  • Desenvolupament dels mecanismes de protecció social previstos en la LETA. En moments com els actuals es fa urgent la posada en marxa de mesures per aquells treballadors autònoms que s’han vist obligats a cessar la seva activitat i que es troben sense cap tipus d’ingressos ni ajudes per a subsistir. En aquest sentit, la CTAC-UGT de Catalunya reclama al govern central que posi en marxa mesures com la renda de formació creada a Catalunya, que puguin des de la Justícia Social donar sortida a la situació desesperada de  milers d’autònoms. Així mateix, des de la CTAC-UGT demanem l’acceleració del procés de posada en marxa del cessament d’activitat per autònoms.
  • Assistència tècnica per donar resposta a l’alta taxa de destrucció d’ocupació autònoma que encara llasta el sistema, i ajudant a millorar els processos de gestió i comercialització, sobretot orientada a noves activitats d’alt valor afegit i la internacionalització de productes i serveis.

Comments are closed.