El pacte salarial entre empresaris i sindicats, preàmbul de la reforma laboral

(La Malla)

Aquest dilluns es pot tancar l’acord sobre la negocició col·lectva. Govern central, sindicats i patronal volen pactar les reformes ràpidament.

El Govern i els agents socials (les patronals CEOE-CEPYME i els sindicats CCOO i UGT) coincdeien en la “necessitat” que s’arribi a acords “ràpids” en matèria de reforma laboral. El primer a posar un termini ha estat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que ha fixat l’abril com a límit per que s’arribi a un pacte amb els sindicats i la patronal per modernitzar el mercat de treball. Per això, Corbacho ha instat els empresaris i als representants dels treballadors a que negociïn "amb intensitat". Els agents socials ja han recollit el guant i, en declaracions als mitjans, han destacat que cal buscar un consens "ràpid" per pal·liar la crisi, recuperar l’activitat i generar ocupació de qualitat. Les negociacions començaran aquesta setmana. Com a preàmbul de l’acord, les patronals CEOE i CEPYME i els sindicats CCOO i UGT preveuen tancar aquest dilluns un pacte de negociació col·lectiva que servirà per fixar les condicions laborals i salarials d’uns 12 milions de treballadors.

Divendres va ser una targeta de presentació, però la feina de debò comença aquesta setmana. Quan els presidents de la patronal CEOE i Cepyme, a més dels líders dels sindicats CCOO i UGT es reunien al palau de la Moncloa amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ho feien amb un terreny que l’executiu central ja havia aplanat. Abans de marxar cap a Washington Zapatero ha havia comunicat als agents socials la seva voluntat de posar en marxa una reforma que dinamitzés el mercat de treball i assegurés la viabilitat del sistema de pensions. El que va fer divendres és presentar-los un document que contenia les línies mestres d’aquest pla. Unes línies mestres que ara cal definir: comença el procés per arribar a un acord que, segons les parts és imminent.

Després de tants anys de parlar de la necessitat de reformar el mercat laboral pot sorprendre la pressa amb què els agents socials han acollit la negociació. Però el temps es tira a sobre. Espanya, en el punt de mira dels inversors internacionals, que creuen que el país té una situació econòmica més complicada del que vol admetre, ha de demostrar que està prenent les mesures necessàries per sortit de l’esvoranc on ha caigut i que l’han portat de ser un dels estats més admirats del món pel seu dinamisme econòmic, a ser un dels més menystinguts. Amb prop de 4,5 milions d’aturats, una xifra rècord que no té comparació amb cap altre país occidental, el govern de Zapatero sap que ha d’agafar per les banyes la reforma laboral.

Per les banyes perquè qualsevol retoc del mercat laboral seguirà les direccions recomanades pels partidaris de fer-lo més flexible. Espanya té, a grans trets, tres categories laborals: la dels funcionaris, intocables, la dels treballadors indefinits, i la dels temporals. Són aquests últims, els més vulnerables, els que més estan patint les conseqüències de la crisi. El govern vol canviar la situació però per fer-ho necessita alterar un mapa laboral que els sindicats no volen tocar. Però els sindicats també tenen pressió, ja que són conscients que la seva rigidesa pot acabar resultar contraproduent. Després de tot, l’atur no deixa de pujar.

La postura dels empresaris
Òbviament els més interessats a renovar el mercat laboral són els empresaris, que sempre han insistit que amb l’actual marc regulador és impossible crear ocupació estable. Des de la CEOE s’ha dit per activa i per passiva que la patronal no vol l’acomiadament lliure, com es denuncia des dels sectors progressistes, però s’argumenta que, en definitiva, són els empresaris els que han de crear ocupació i que, si no es canvien les condicions actuals, això no passarà. El president de la patronal, Gerardo Díaz Ferrán, molt qüestionat arran la crisi d’Air Comet, necessita un acord que el presenti com l’home que va fer possible treure el mercat laboral de l’estancament actual.

En cercles empresarials van causar sorpresa les declaracions que Ferrán va fer divendres, en sortir de la reunió a la Moncloa. El president de la CEOE va dir aleshores que “la música” del document presentat pel Govern central li agradava, un fet sorprenent ja que el text només perfila grans línies mestres que no recullen les principals reivindicacions de la patronal. Per això es creu que el text només és una declaració d’intencions, però que en les converses privades entre els agents la negociació ja està avançada. Això explicaria la raó per la qual tots consideren que l’acord pot ser imminent. Ferrán afirmava aquest diumenge que aquest mateix dilluns podria haver un acord amb els sindicats sobre la negociació col·lectiva, un punt que porta mesos en la via morta. També aquest dilluns es reuneix el Comitè Executiu de la CEOE amb un únic punt en l’ordre del dia: analitzar el document amb la proposta del Govern per a la reforma laboral. Dimarts, serà la Junta Directiva de la CEOE qui analitzarà el text.

Un text que Díaz Ferrán s’ha negat a qualificar de "light", tal i com s’ha afirmat des de sectors conservadors. El president de la patronal destaca que el document que Zapatero va presentar divendres demostra que el Govern central ha canviat la seva postura sobre la reforma i que, a diferència del que passava fins ara, no té línies vermelles sinó postures “prou obertes" com per arribar a un acord.

I si segons el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, s’ha perdut un any, i s’ha de reformar el mercat de treball "ja", el president de la patronal tecnològica AETIC i vicepresident de la CEOE, Jesús Banegas, afirmava aquest diumenge que Espanya necessita "com el menjar" una reforma laboral. Banegas defensa que es baixin els sous per crear ocupació, considera un "disbarat" que es pugin els salaris que també ho fa l’atur i creu que el salari mínim interprofessional té una quantia "molt alta", sobretot per als joves, el que dificulta la seva incorporació a un lloc de treball.

Els sindicats defensen un acord ràpid
Més prudent és la postura dels sindicats, que han de vendre com a positiva una reforma que podria aixecar ampolles entre els seus afiliats. Amb tot, també ells creuen necessari que l’acord sigui ràpid. Des de la UGT, el seu secretari general, Cándido Méndez, aposta per que sigui "molt àgil" i es seleccionin temes en què es pugui arribar a un acord ràpid. Per al secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, la situació dels aturats i de l’economia requereix un pacte el més ràpid possible. Aquest dilluns es reuneix la Comissió Executiva, de CCOO i dimarts el Consell Confederal. Per dimarts UGT també ha citat al seu Comitè Confederal. En tots els casos, el motiu és donar el vistiplau a l’acord sobre convenis col·lectius que es podria firmar aquest dilluns. Amb tot, els comitès tractaran també de la reforma laboral.

El PP critica el procés
No ho veu tan fàcil el president del PP i líder de l’oposició, Mariano Rajoy, que aquest diumenge qualificava la reforma laboral de "nou anunci sense contingut". En la seva opinió, aquesta "ocurrència" al costat de la proposta del Govern de reforma de les pensions (la mesura principal és elevar a dos anys -fins als 67- l’edat legal de jubilació) només contribueixen a "generar més confusió i incertesa", cosa que, per a Rajoy, s’ha convertit en la "senya d’identitat" del Govern espanyol.

…i els socialistes el defensen
La resposta li ha vingut de dos barons socialistes, el president català, José Montilla, i l’andalús, José Antonio Griñán, i el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. Tots ells han recolzat la necessitat d’obrir el debat sobre el retard de l’edat de jubilació i per presentar una proposta de reforma laboral. Així mateix, Rubalcaba ha explicat que la reforma laboral servirà per "aconseguir més ocupació", i la de pensions, per donar-li "solidesa" al sistema. Per això, ha denunciat les "travetes i traves" de Rajoy amb l’únic objectiu d’arribar a La Moncloa i substituir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero

 

 

Comments are closed.