El Parlament de Catalunya vota demà una resolució sobre la situació d’explotació laboral de les cambreres de pis

habitacio-hotelUn grup de treballadores delegades de la UGT de Catalunya assistiran com a convidades a la discussió del text, que recull les demandes del nostre sindicat

La Comissió de Treball del Parlament de Catalunya discutirà i votarà demà dijous, 17 de novembre, a partir de les 10 hores una proposta de resolució sobre la situació laboral de les cambreres de pis, les treballadores que netegen les habitacions d’hotel.

El nostre sindicat ve denunciant des de fa temps la degradació de les condicions de treball de les cambreres de pis d’hotels, en molts casos d’alta categoria, que imposen una càrrega de treball inhumana –amb la conseqüent afectació a la salut d’aquestes treballadores- a canvi d’uns salaris indignes, en ocasions fins i tot per sota del salari mínim interprofessional. L’explotació laboral que pateixen està provocada en molts casos perquè els hotels externalitzen la seva feina a través d’empreses multiserveis o de serveis integrals, que no apliquen el Conveni d’Hostaleria de Catalunya –que estableix un salari de 1.286,61 euros per a les cambreres de pis- i paguen a aquestes treballadores fins a un 50% menys.

La resolució, que recull les reivindicacions de la UGT de Catalunya, proposa:

  • Instar al Govern de la Generalitat a vigilar que la càrrega de treball per a les cambreres de pis sigui adequada, de manera que no suposi un dany per a la seva salut.
  • Demanar que l’Institut de Seguretat i Salut Laboral dugui a terme un estudi tècnic per analitzar les condicions d’ergonomia i els sobreesforços de treball de les cambreres de pis.
  • Impulsar un acord entre la patronal i els sindicats per tal d’arribar a un pacte urgent que limiti les unitats màximes de càrrega de feina per a les cambreres de pis, per tal de garantir les condicions necessàries per assolir uns nivells de seguretat i salut laboral adequats.
  • Una campanya específica de la Inspecció de Treball per:

o   Examinar les possibles cessions il·legals de treballadors/es per part de les empreses de serveis.

o   Revisar les avaluacions de risc i el sistema de control de la jornada de treball.

o   Exigir les responsabilitats en matèria preventiva a tots els subjectes responsables que intervenen en la relació laboral.

o   Eradicar el frau en les ampliacions no declarades dels contractes a temps parcial no voluntaris.

  • Tenir present la perspectiva de gènere en accions que es desenvolupin.
  • Instar el Govern d’Espanya a derogar la reforma laboral, que ha provocat una situació d’indefensió absoluta dels treballadors i treballadores i que provoca que els convenis d’empreses i/o serveis externalitzats puguin estar per sota dels convenis col·lectius dels diferents sectors, rebaixant així les condicions de treball i augmentant l’explotació, la precarietat i la càrrega laboral.

El responsable del sector d’Hostaleria de la UGT de Catalunya, Esteban Casas, i un grup de cambreres de pis dels hotels Princesa Sofía, NH Maquinista, Princess, Torre Catalunya, Hilton Fòrum, Rey Juan Carlos I i Hesperia President, que també són delegades del nostre sindicat, assistiran demà a la comissió com a convidats.

Comments are closed.