El salari real ha crescut a Catalunya un 1,9% en deu anys i ara ho farà menys

elpunt.png El salari real català ha crescut un 1,5% interanual en el tercer trimestre de l’any i ja se situa en els 1.792 euros de mitjana. En els últims deu anys, els sous han crescut només un 1,9% i segons un estudi elaborat per l’IESE per encàrrec d’Adecco, en els pròxims mesos encara creixerà menys. S’espera que en el primer trimestre de l’any l’increment sigui només del 0,9% interanual. En canvi, la recuperació de la productivitat és més acusada a Catalunya que a l’Estat però és encara escassa: tot i haver crescut un 1,2% interanual en el tercer trimestre i ser positiu durant quatre trimestres consecutius, l’indicador ha caigut un 5,6% en deu anys.

El salari mensual mitjà se situa ja a Catalunya en els 1.792 euros, després de registrar en el tercer trimestre de l’any un creixement de l’1,5% interanual (entre setembre del 2006 i setembre del 2007). La xifra és un 8% superior a la mitjana espanyola, segons l’Indicador Laboral de Comunitats Autònomes IESE-Adecco, que recorda que el poder adquisitiu acumulat dels catalans és només un 1,9% més alt que fa deu anys. A més, els autors de l’informe indiquen que es preveu que, un cop descomptada la inflació, el salari real català «creixi encara menys en els pròxims mesos» i per al primer trimestre de l’any 2008 pronostiquen un increment del 0,9% interanual.

I si l’indicador del poder adquisitiu dels treballadors catalans no és gaire esperançador, menys dinàmic és encara el de la productivitat laboral. Segons l’informe dels experts, tot i que la recuperació de la productivitat laboral està sent més acusada a Catalunya que al conjunt de l’Estat espanyol, durant el tercer trimestre de l’any 2007 la millora ha estat de l’1,2% interanual. A més, si s’analitzen els últims deu anys, la productivitat mitjana de la feina desenvolupada és ara un 5,6% inferior a la registrada en l’exercici de l’any 1997. De totes maneres, cal recordar que, després d’algunes caigudes, hi han hagut increments durant quatre trimestres consecutius, i tot apunta que a primers del 2008 la productivitat tornarà a augmentar més que els salaris reals, i arribarà a l’1,1%, dues dècimes més que els sous.

A més, es preveu que a Catalunya la xifra de dones ocupades pot arribar per primera vegada a l’1,5 milions el mes de març del 2008, malgrat l’alentiment en el creixement del treball femení. Però la xifra d’atur també pot ser un rècord, ja que pot assolir el màxim nivell dels últims tres exercicis durant el març, «si es consolida l’evolució negativa que està experimentant», diu l’estudi. La creació d’ocupació ha crescut al setembre un 2,4% interanual i la població activa s’ha incrementat en un 3%, la qual cosa ha provocat un increment del nombre de desocupats de l’11,5% interanual. El primer trimestre del 2008 l’índex de desocupació serà un 8,9% més alt.

 {mxc}

Comments are closed.