El Síndic de Greuges dona la raó a la UGT en el traçat ferroviari entre Salou i l’Hospitalet de l’Infant

Alhora constata l’incompliment per part dels ajuntaments, la Generalitat i el Ministeri de Foment de lleis i directives de compliment obligat.

El Sindicat Ferroviari de la UGT i les seccions sindicals de la UGT a ADIF i RENFE de Tarragona, han rebut per part del Síndic de Greuges la resolució de l’expedient Q-00896/2018 (i altres), relatiu al desmantellament de la línia de ferrocarril Port Aventura–Salou–Cambrils–Mont-roig del Camp–l’Hospitalet de l’Infant i el seu condicionament com a tren-tramvia.

L’informe elaborat pel Síndic de Greuges, sobre la base del requeriment d’empara,  dona la raó a la UGT. Per això, el Sindicat Ferroviari de la UGT i les seccions sindicals de la UGT a ADIF i RENFE de Tarragona demanen una rectificació de forma immediata per part dels ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Foment, i la paralització del desmantellament de la línia de ferrocarril pels municipis de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant, mantenint l’explotació ferroviària actual amb els criteris recollits en aquest informe.

D’aquesta resolució, destaquem:

  • La resolució de l’expedient emès pel Síndic de Greuges s’ha fet arribar a totes les administracions afectades (ajuntaments, Generalitat de Catalunya, Ministeri de Foment) i al Defensor del Poble.
  • El Síndic de Greuges constata en aquest informe que les administracions afectades estan contravenint i incomplint lleis a nivell local, autonòmic, estatal i europeu, i moltes resolucions relatives a la mobilitat de les persones, canvi climàtic, drets fonamentals de les persones, tal com ja va traslladar en el seu informe el Sindicat Ferroviari de la UGT de Tarragona i les seccions sindicals de la UGT d’ADIF i RENFE Tarragona. Aquests incompliments estarien vulnerant drets fonamentals per a les persones reconeguts tant en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com en la Constitució Espanyola.
  • El Síndic de Greuges trasllada a les administracions implicades els recordatoris legals d’obligat compliment, suggeriments i recomanacions, relatius a la Línia Port Aventura, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant, així com l’obligació que tenen de planificar la mobilitat prenent com a base la prioritat del transport públic i col·lectiu. També els recorda l’obligació de complir les determinacions que estableix el Pla Territorial del Camp de Tarragona.
  • Una vegada registrades les peticions i justificacions de la UGT per al manteniment de la línia ferroviària als ajuntaments, Diputació, Delegació del Govern, consells comarcals, patronats de turisme, Generalitat, etcètera, i no havent obtingut una resposta del seu posicionament per escrit, el Síndic de Greuges els requereix que emetin una resposta.

La setmana vinent, el Sindicat Ferroviari de la UGT i les seccions sindicals de la UGT a ADIF i RENFE de Tarragona es reuniran amb Ricard Font, secretari de Territori i Mobilitat, per tractar la proposta que presenta el sindicat i exigir un posicionament clar de la Generalitat i el compliment de l’obligació que té l’Administració de millora en la mobilitat de les persones al Camp de Tarragona.

El Sindicat Ferroviari de la UGT i les seccions sindicals de la UGT a ADIF i RENFE de Tarragona denuncien que s’estan vulnerant els drets de la ciutadania en termes de mobilitat per l’abús que estan fent els poders públics. Per això, s’han dirigit al Defensor del Poble i a la Unió Europea, sol·licitant empara per escrit. Al setembre, una delegació del Sindicat Ferroviari de la UGT i les seccions sindicals de la UGT ADIF i RENFE Tarragona, viatjarà a Brussel·les per exposar-ho a les autoritats competents europees, és la primera vegada que en un Estat de la Unió Europea es desmantella una línia de ferrocarril de rodalies.

El Sindicat Ferroviari de la UGT Tarragona i les seccions sindicals d’ADIF i RENFE Tarragona, exigeixen la rectificació urgent per part dels ajuntaments, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Foment, que es paralitzi de manera immediata el desmantellament de la línia de ferrocarril i que es mantingui l’explotació ferroviària amb els criteris establerts pel Síndic de Greuges que són els mateixos que es defensen des de la UGT. Alhora, es demana que es convoqui una taula de treball conjunta per abordar la millor solució per al manteniment de l’explotació de la línia de ferrocarril amb els criteris d’integració a nivell urbanístic que siguin necessaris i les millors solucions tècniques.

En el cas que les administracions no rectifiquin la seva intenció de desmantellar la línia de ferrocarril, el Sindicat Ferroviari de la UGT Tarragona i les seccions sindicals d’ADIF i RENFE Tarragona seguiran treballant i vetllant per la defensa d’un transport públic de qualitat, eficient i respectuós amb el medi ambient que garanteixi la mobilitat de les persones, i no descarten la via judicial en el cas que existissin responsabilitats civils i/o penals.

En aquest enllaç podeu consultar l’informe del Síndic de Greuges:

http://www.ugt-cat.net/subdominis/premsa/resolucio_sindic.pdf

Comments are closed.