El Tribunal Suprem reconeix irregularitats en el contracte de 620 ajudants d’ofici forestal

incendioLa sentència dóna la raó a la UGT de Catalunya, que va interposar un conflicte col·lectiu per fer fixos discontinus aquests treballadors del Departament d’interior

Fa més de 30 anys que el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya contracta Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) durant la campanya d’estiu (3-4 mesos) per fer tasques d’ajuda i col•laboració amb els bombers en la prevenció i extinció d’incendis forestals. Amb l’excusa de la crisi i altres arguments poc convincents, el nombre de contractacions cada any l’han anat reduint (de quasi un miler d’AOF a no superar els 600), tot i que no es redueix el perill d’incendis forestals, que cada any són més voraços i destrueixen cada cop més els boscos de Catalunya.

Des de la UGT vam interposar conflicte col•lectiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que enteníem que la contractació per aquest personal era del tot irregular. Que la modalitat de contractació havia de ser fix discontinu. Al gener de 2014, el TSJC va dictar a favor de la petició de la UGT i ara el Tribunal Suprem confirma que, efectivament, el personal AOF és “indefinit no fix de caràcter discontinu”, i la seva relació contractual haurà de passar a ser de fix mitjançant una oferta pública.

La conseqüència més important d’aquesta sentència és que obliga la Generalitat a crear un nombre de places i incloure-les en la seva plantilla mitjançant la Relació de Llocs de Treball (RLT), fet que suposarà un augment de plantilla de més de 620 persones.

Tots els treballadors, o quasi tots els afectats, podran consolidar la seva condició de fix discontinu mitjançant l’Oferta Pública d’Ocupació. Mentrestant els dóna la condició d’indefinits no fixos, fet que suposa un canvi de la modalitat de contractació; i la certesa que aquests sempre seran cridats per cada temporada, i que podran acumular l’antiguitat del temps realitzat cada campanya forestal, cosa que no ha estat així durant els últims 30 anys. A més d’evitar una constant reducció del personal, com ha succeït aquest darrers anys.

La UGT expressa la seva satisfacció per la decisió del Tribunal Suprem, que atén a la seva petició, i lamenta que s’hagi de recórrer sempre als tribunals per falta de negociació en la immensa majoria dels casos i departaments de la Generalitat de Catalunya. I més quan esta en perill la salvaguarda dels boscos de Catalunya.

Comments are closed.