Els experts auguren un estancament en la creació de llocs de feina

lamallaLes dades de l’atur del mes d’agost van ser molt negatives: va augmentar un 2,9% en el conjunt d’Espanya i es va superar la barrera psicològica dels dos milions d’aturats. El Govern espanyol va assegurar que es tractava d’un fet puntual i que, al setembre, l’atur tornaria a baixar. Un informe elaborat per l’Associació de Grans Empreses de Treball Temporal i per Analistes Financers Internacionals, però, no avala aquesta opinió. De fet, l’estudi assegura tot el contrari: que l’augment de l’atur no és conjuntural i que es produirà un estancament en la creació dels llocs de feina.
 
L’informe és força pessimista. De fet, considera que la desacceleració de l’economia i l’augment de l’atur poden presentar durant el 2008 “uns ritmes als que no estem acostumats des de fa anys”. Tot i això, creu que és “prematur” parlar d’un canvi de cicle laboral i econòmic.

Durant el mes d’agost ja es va evidenciar aquesta tendència amb un augment importantíssim de l’atur. Un dels sectors més afectats va ser el de la construcció, a causa de la brusca frenada en la venda d’habitatges i els estrangers són el col•lectiu que més està patint les conseqüències (en un any, el nombre d’estrangers desocupats ha crescut un 21,9%, i la majoria treballaven al sector de la construcció).

Durant l’agost, en canvi, va baixar l’atur en la indústria. Això, però, segons l’informe, canviarà en els propers mesos a causa de la desacceleració del consum de les llars que, a curt termini, “tindrà efectes negatius en la producció industrial”. Això ja s’ha vist en altres sectors com l’hostaleria o el comerç, que ja estan patint els efectes del descens de poder adquisitiu de les famílies, principalment provocat per l’encariment de les hipoteques.

Finalment, l’informe recorda que s’ha detectat un “deteriorament” del mercat laboral, ja que s’està produint una caiguda de la contractació indefinida i, en canvi, la majoria de nous contractes són temporals.

{mxc} 

Comments are closed.