Els treballadors d’Aigues de Barcelona es manifesten davant consolat francès contra externalització

mani-agbarLa direcció vulnera els acords assolits amb l’ERO de 2010

Els treballadors i les treballadores d’Aigües de Barcelona, participada en un 75% pel grup francés Suez Environnement, es manifestaran avui dijous a les 18 hores davant del consolat de França a Barcelona per denunciar l’externalització a dues empreses dels 27 treballadors dels departaments de Compres i Logística, Recaptació, Facturació i Lectures, i Oficina operativa Clients.

Aquesta externalització arriba després que el passat 2010 se signés un acord per a l’aplicació d’un ERO que suposava la disminució de la plantilla en 194 llocs de treball a través de prejubilacions i baixes incentivades voluntàries, i en el qual es fixava un nombre mínim de plantilla. L’Administració ha subvencionat mitjançant l’ERO la reestructuració d’Aigües de Barcelona a través de les prestacions d’atur atorgades  -4,5 milions d’euros- i les cotitzacions que ha deixat de percebre: uns 4,2 milions més. En total, al voltant de 9 milions d’euros a canvi de garantir l’estabilitat en l’ocupació.

 

La direcció, doncs, vulnera ara els pactes assolits amb la part social. El Conveni és clar i no permet en cap cas acomiadar per les causes que argumenta la direcció de l’Empresa, perquè tot i que la direcció d’Aigües de Barcelona manté que es tracta d’una simple subrogació de treballadors, la UGT entén que a mig termini el mòbil és econòmic: els treballadors afectats mantindran les condicions salarials i laborals que tenien a Aigües de Barcelona fins que les dues empreses de destí renovin els seus convenis col·lectius i sigui aquest darrer, a partir d’aquest moment, el conveni que reguli les seves condicions laborals, per sota de les d’Aigües de Barcelona.

D’altra banda, el resultat de l’ERO i del procés d’externalització repercuteix directament en la qualitat del servei d’ Aigües de Barcelona: reducció del personal de operacions amb jornades de 16 hores sense respectar el descans de 12 hores com marca l’Estatut dels Treballadors, tancament d’oficines d’atenció al client, precarització de les condicions laborals, reducció de llocs de feina, etc. Tot això amb l’objectiu d’obtenir majors dividends gràcies a l’explotació d’aquest servei  públic essencial.

El dimecres 5 d’octubre, el Comitè Intercentres es va reunir amb representants polítics d’ICV-EUiA, PSC i PP, que es van comprometre a presentar una proposta de resolució al Parlament per instar al Departament d’Empresa i Ocupació a vetllar pel compliment del contingut de l’ERO.

Concentració plantilla Aigües de Barcelona

DIA: 13 d’octubre de 2011.
HORA: 18 hores.
LLOC: Davant Consolat de França a Barcelona. Ronda Universitat, 22 bis. Barcelona

Comments are closed.