Empobrir encara més la ciutadania no és la solució a la crisi

pobressaLa UGT considera que la proposta del Fons Monetari Internacional –sembla ser que compartida pel Comissari Europeu d’Afers Econòmics, Olli Rehn- de rebaixar en un 10% els salaris a l’Estat espanyol és indecent. Reduir encara més els salaris agreujaria una situació econòmica ja prou complicada i únicament serviria per empobrir encara més la ciutadania, condemnant Catalunya i Espanya a la misèria.

El nostre sindicat denuncia que el FMI i la Comissió Europea vénen des del 2010 imposant al sud d’Europa i a l’Estat espanyol una sèrie de polítiques neoliberals que s’han demostrat fracassades. En aquesta línia, i seguint el dictat de les institucions europees, el Govern va implantar una reforma laboral que ha provocat 600.000 aturats més.

Els salaris reals a l’Estat espanyol, un cop descomptada la inflació, han decrescut un 6,3% des del 2010, sense cap efecte positiu sobre la creació d’ocupació. Al contrari, ha provocat una caiguda del consum i la inversió, ha portat moltes famílies a una situació de patiment i, a més, ha introduït elements de fallida en les pròpies famílies per no poder pagar la hipoteca.

D’altra banda, els empresaris estan incomplint el que van pactar al II Acuerdo por el Empleo y la Negociación Colectiva, ja que si bé els seus beneficis han augmentat un 2,2%, les rendes dels treballadors han disminuït un 5,4% el 2012. És a dir, alhora que s’indueix una intensa devaluació salarial i fem carregar el pes de l’ajust sobre la classe treballadora, els que més tenen es queden al marge dels sacrificis.

A aquesta reducció de salaris que ja s’ha produït a Espanya –i que afectarà la quantia de les prestacions per desocupació i les pensions- s’han de sumar la destrucció d’ocupació i l’augment generalitzat d’impostos, taxes i preus de productes i serveis bàsics com aliments, carburants i energia, o fins i tot educació i sanitat.

Les polítiques econòmiques i laborals posades en marxa des del 2010 i el programa de retallades i contrareformes imposades des de l’arribada al poder del PP només estan aconseguint crear més atur, més pobresa i més desigualtat.

Comments are closed.