Es dupliquen en un any els autònoms que cobren la Renda Mínima d’Inserció

cocinero.jpg

La CTAC – UGT de Catalunya considera que la causa és el fracàs de la prestació de la Generalitat de 425 euros per a autònoms, que continua sent molt restrictiva, i sol·licita la seva modificació

La crisi continua passant una dura factura als autònoms catalans, com ho demostra l’increment d’aquests treballadors que s’han incorporat com a perceptors de la renda mínima d’inserció (RMI). Aquesta prestació, que oscil·la entre els 410 i els 700 euros mensuals en funció de les rendes i de les persones que conformen la unitat familiar, s’ha convertit en l’única font d’ingressos de molts exempresaris i treballadors autònoms que han hagut de cessar la seva activitat per la crisi.

Així en l’últim any (de setembre del 2009 a setembre del 2010), el nombre de treballadors autònoms beneficiaris de la RMI gairebé s’ha duplicat:

ctac-2010-1

A més, des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC – UGT de Catalunya) creiem que en els pròxims mesos els perceptors tornaran a incrementar-se, ja que continua el nombre de baixes del RETA a Catalunya: només al mes d’agost, 3.293 emprenedors catalans van cessar la seva activitat. Difícilment aquests autònoms aconsegueixen reincorporar-se al mercat laboral, de manera que acaben en la RMI en clar risc d’exclusió social.

Per a la CTAC – UGT de Catalunya aquest increment exponencial d’autònoms que cobren la RMI respon al rotund fracàs de la prestació de 425 euros engegada pel Govern de la Generalitat a començaments d’any. Com ja vam denunciar en el seu moment, l’accés a la renda de formació per a autònoms és molt difícil, i acaba generant una frustració afegida sobre un col·lectiu que no té cap ressort en el sistema de protecció de les administracions per subsistir.

Cal recordar que “l’atur per a autònoms” no es pot cobrar fins al 2011 i que el subsidi de 430 euros que el Govern central va anunciar finalment ha estat eliminat en la tramitació de la reforma laboral.

Per tot això, des de la CTAC – UGT de Catalunya considerem molt urgent la modificació de la renda de formació per a autònoms catalana, eliminant les traves existents perquè els autònoms més necessitats puguin accedir a ella, sobretot aquells que tenen deutes derivats de la seva activitat empresarial.

També demanen que es posin en marxa mesures per pal·liar la sagnia continuada d’autònoms en el RETA (més de 130.000 en 2010) i que s’impulsi l’assistència tècnica i la formació per a una millor gestió d’aquests petits negocis. I, per últim, que el crèdit torni a fluir, ja que com vam denunciar la setmana passada, 8 de cada 10 crèdits sol·licitats al ICO continuen sent denegats.

 

Comments are closed.