Exposició ‘Vencedors i vençuts’

L’exposició ‘Vencedors i vençuts’ romandrà oberta del 6 de novembre a l’1 de desembre, de 9 a 20 h en el vestíbul de la seu històrica de la UGT de Catalunya a Rambla de Santa Mònica, 10 de Barcelona. 

El 1939 va tenir lloc el final de la Guerra Civil. Després  de  gairebé  tres  anys  de  lluites  en  diversos  fronts, de bombardeigs continus sobre la població civil i de molta fam, el conflicte civil espanyol arribava a la fi. La guerra portaria al poder el general Franco,  un  dels  màxims  responsables  de  l’alçament  militar  de  juliol  de  1936  contra  el  govern  democràtic de la República. Amb la fi de la guerra, s’iniciaria una llarga i terrible dictadura que derogaria  totes  les  llibertats  individuals  i  col·lectives  dels ciutadans i ciutadanes del país.

La  Guerra  Civil  és,  sense  cap  mena  de  dubte,  un  dels   fets   més   terribles   de   la   nostra   història   contemporània.   El   conflicte   bèl·lic   va   causar   centenars   de   milers   de   víctimes,   danys   materials   de   valor   incalculable   en   infraestructures   i  localitats,  així  com  la  fugida  de  milers  de  persones cap a l’exili.

Sens dubte, la Guerra Civil va ser el preàmbul del posterior  conflicte  mundial  que  s’iniciaria  pocs  mesos després de la seva fi.

Després de quasi tres anys de patir la guerra, amb enfrontaments  a  la  rereguarda  que  desembocarien  en  un  conflicte  civil  entre  els  catalans,  Catalunya  seria  ocupada  per  les  tropes  franquistes.  La fi de la guerra va ser doblement terrible per al territori.  Per  una  banda,  la  derrota  portaria  desenes de milers de catalans a marxar l’exili, a ser empresonats i, en el pitjor dels casos, a ser afusellats i enterrats en fosses comunes. Per l’altra, la fi de la guerra suposaria la supressió de l’autonomia catalana i la persecució de la seva llengua i cultura.

De  tot  plegat, Jordi Palou, director del Memorial  Democràtic de la Generalitat de Catalunya (2011-2015) fa  fer  record  i  memòria amb  la  finalitat  de  què  els  fets  narrats en aquesta mostra no restin a l’oblit.

D’aquesta  manera,  s’iniciaria  la  llarga  nit  del  franquisme,  una  dictadura  que  separaria  la  societat,  fins al darrer moment, entre vencedors i vençuts.

 

 

Comments are closed.