FUTBOL I COMPETÈNCIA DESLLEIAL D’EMPRESES XINESES

 

construcci_-_china

Actualment Polònia està preparant l’organització del Campionat Europeu de Futbol EURO 2012, conjuntament amb Ucraïna.
A fi i efecte de construir un tram de l’autopista A2 que havia d’unir Berlín i Varsòvia, les autoritats poloneses van iniciar un procés de licitació oberta en el que va participar l’empresa pública xinesa COVEC juntament amb altres empreses europees.
La societat xinesa va oferir un preu inferior en un 30% al dels seus oponents i malgrat les denúncies de competència deslleial, l’oferta xinesa va ser finalment seleccionada.

Des del principi van sorgir greus problemes en les obres. COVEC va intentar traslladar les condicions de la seva oferta als subcontractistes locals, però molts d’aquests es van negar a treballar amb l’empresa xinesa, doncs no podien complir les seves obligacions legals amb els preus oferts per COVEC. Després de molts retards, la societat xinesa va sol•licitar a les autoritats poloneses que atorguessin permisos de treball i de residència a vuit-cents treballadors xinesos.

Tres mesos més tard, les autoritats poloneses es van adonar que l’autopista no podria estar acabada en el termini previst, per la qual cosa es va rescindir el contracte amb l’empresa xinesa. Actualment el Govern polonès exigeix a COVEC el pagament d’una sanció per danys i perjudicis de 186 milions d’euros, que l’empresa xinesa es nega a pagar.

Les autoritats poloneses van decidir adjudicar el contracte al pressupost més reduït malgrat els advertiments que s’havien fet en relació a l’oferta considerada excepcionalment baixa. En conseqüència, tothom ha sortit perdent: l’autopista costarà molt més cara del que estava previst inicialment, les obres no finalitzaran en el termini esperat, i els treballadors xinesos seran retornats al seu país d’origen.

Això demostra, com diuen les organitzacions sindicals i la CES, que no respectar unes normes mínimes sobre salari, seguretat, i salut, suposa que es corrin grans riscos i que al final les obres no es puguin dur a terme. Així i tot, actualment la UE està estudiant la possibilitat de deixar entrar en el mercat laboral europeu empreses de fora del territori amb la qual cosa, si no es fixen normes i sancions adequades,  ens arriscaríem a que aquest cas es tornés a repetir.

Comments are closed.