Jornades: ‘On són els drets laborals i econòmics de les persones immigrades?’

Del 5 al 8 de febrer es realitzarà a Barcelona una trobada organitzada per l’ACCP (Assemblea de Cooperació per la Pau), AMIC i Sindicalistes Solidaris (UGT de Catalunya) i la Fundació Pau i Solidaritat i CITE (CCOO), així com 18 representants referents d’associacions i sindicats implicats en la defensa dels drets laborals i econòmics de les persones migrades d’aquests països: Catalunya, Marroc i Tunísia.

L’objectiu és incidir sobre la manca de compliment dels drets laborals i econòmics de persones migrades subsaharianes al territori català, al Marroc i a Tunísia.

És la situació a Catalunya, al Marroc i a Tunísia igual? Certament, no. Però hi ha macances, desigualtats i injustícies que es repeteixen en els tres territoris. Les persones migrades tenen drets i la necessitat de garantir la protecció efectiva d’aquests drets recau tant en els països d’origen, trànsit o destí. La vulneració dels drets econòmics, socials i culturals obliga milers de persones a marxar de casa seva, any rera any, a la recerca de noves oportunitats. Aquestes persones mereixen algún tipus de protección en els països on han decidit continuar els seus projectes de vida. El dret al treball va més enllà del dret a tenir un lloc de treball i a l’obligació de garantir la plena ocupació. Abarca l’accés a un treball sense discriminació, la llibertat d’elecció de l’ocupació i una estructura de suport que faciliti l’accés al treball, inclosa una formació professional adequada. Una violació particularment atroç del dret a la lliure elecció de l’ocupació és el treball forçós: treball exigit mitjançat amenaça d’algun càstig, ja sigui penal o la pèrdua de drets i privilegis. Totes aquestes deficiències són les que pretén diagnosticar, treballar i incidir l’Assemblea de Cooperació per la Pau.

Entre d’altres hi participaran:
David Papiol, secretari de Mobilitzacions i Agitació de la UGT de Catalunya, i president d’AMIC – UGT de Catalunya.
Mariana Isla, directora d’AMIC-UGT de Catalunya.
Pap Jammeh, membre de l’Associació AMIC i president de l’Associació Jama Kafo.
Toni Mora, secretari de Política Territorial, Acció Sindical i Migracions de CCOO de Catalunya.
Ghassan Saliba, Fundació Pau i Solitaritat.
Naima Haj M’Barek ep. Hammani, Secretaria General Adjunta del sindicat i responsable de les relacions àrabs internacionals i migracions de UGTT- Unió General Tunisiana del Treball.
Franck Makelo Iyanga, secretari general de l’ODTI – Organització Democràtica del Treball.
Fathiya Saidi ép. Azmani, especialista en gènere i economía social i solidària, UAF – Unió de l’Acció Femenina.

Les jornades tindràn lloc a les seus de la UGT i CCOO de Catalunya. Aforament limitat.

 

Comments are closed.