La bretxa salarial al sector privat s’enfila fins al 29,3% i duplica la del sector públic, que és del 15%

money-master1050
Malgrat la diferència, la bretxa salarial del sector públic català és la tercera més elevada de tot l’Estat

En el marc del Dia europeu per la igualtat salarial entre homes i dones, que se celebra demà, 22 de febrer, la UGT de Catalunya denuncia en el seu informe ‘Bretxa salarial de gènere a Catalunya als sectors públics i privat. Determinants i propostes’ que, tot i que la bretxa salarial a Catalunya se situa entorn el 26% de mitjana, és al sector privat on més s’enfila aquest diferencial, arribant al 29,3%, 3,3% punts per sobre de la bretxa general, i gairebé el doble de la bretxa al sector públic, que és del 15%.

Aquesta diferència, en part, es deu al major control de processos selectius, de promoció i remuneració que es donen al sector públic. És per aquesta raó que quan més gran és el pes de l’ocupació pública al territori, més petita és la bretxa salarial general. Així, a Catalunya, que té la menor taxa d’ocupació pública (9,8%), les dones cobren un 26% menys que els homes, mentre que a Extremadura, on la taxa d’ocupació pública és del 24,5%, la bretxa salarial general se situa només en el 16,4%

Tot i aquestes dades, l’informe també denuncia que les diferències salarials persisteixen en el sector públic, sobretot en el català: la bretxa salarial del sector públic català és la tercera més elevada de l’Estat, només superada per Múrcia i Balears. Tenint en compte que les administracions catalanes (Generalitat, administracions locals i universitats) ocupen el 91% dels sector públic a Catalunya, són elles les majors responsables d’aquesta bretxa salarial en aquest sector.

Segons les dades treballades en aquest informe, malgrat que les dones són majoria a l’administració pública catalana -el 62% del total- pateixen la segregació vertical: les dones només representen el 36,8% dels alts càrrecs, càrrecs de direcció i càrrecs de confiança, i en canvi són el 70,4% del personal interí i laboral temporal i un 72,8% del personal conjuntural (de reforç, substitució o de programes temporals).

A l’informe també trobareu de manera detalla les propostes del nostre sindicat, que passen per:

  • Incentivar la negociació de plans d’igualtat a les PIME.
  • Una llei de transparència salarial i derogació de les reformes laborals.
  • Un pla d’igualtat de manera urgent per als treballadors i les treballadores de la Generalitat de Catalunya, que ocupa el doble de dones que d’homes (110.765 dones i 55.323 homes).
  • Valoració dels llocs de treball amb perspectiva de gènere.
Bretxa salarial de gènere a Catalunya als sectors públic i privat. Determinants i propostes
377.0 KiB, 2029 descàrregues

Detalls Descarrega l'arxiu

Comments are closed.