La campanya de la fruita dobla les infraccions laborals

avuiLa Inspecció de Treball ha doblat el nombre d’expedients oberts per infraccions en la contractació d’estrangers per a la campanya de la fruita de Lleida. El balanç presentat ahir inclou 55 denúncies dels inspectors, de les quals destaquen 11 actes aixecades per prestamisme laboral, una xifra molt per sobre de les dues de la campanya anterior.

Aquesta infracció afecta cinc empreses que sense tenir la documentació ni les autoritzacions adequades aportaven treballadors a les explotacions agràries a canvi de diners. Operaven com a empreses de treball temporal però de forma il·legal. Aquesta infracció pot acabar amb sancions per a les empreses que ofereixen la mà d’obra i també per als pagesos que han acceptat aquests treballadors. A mitja temporada, la Inspecció de Treball de Lleida ja va advertir que s’estaven donant més casos dels habituals de prestamisme laboral i que fins i tot una cooperativa estava implicada en aquesta il·legalitat.

Arribada de romanesos
El gran nombre d’expedients oberts és el resultat de la campanya d’inspeccions que s’efectua a les explotacions i enguany ja hi havia la perspectiva d’una temporada complexa per l’arribada de molts romanesos que, tot i ser ciutadans de la UE, encara no poden treballar lliurement si no disposen de permís de treball.

El balanç de la Inspecció inclou també 16 expedients d’expulsió d’immigrants d’un global de 28 infraccions per estrangers que treballaven sense documentació i 14 actes més per detectar empleats que no estaven donats d’alta a la Seguretat Social, segons va explicar el cap provincial de Lleida de la Inspecció, José Vicedo.

D’altra banda, aquesta podria haver estat la darrera campanya de la fruita que supervisa la Inspecció de Treball de l’Estat, atès que ja hi ha negociacions amb el govern per transferir aquest servei a la Generalitat. També s’estudia crear un consorci o ens mixt perquè personal d’ambdues administracions faci les tasques d’inspecció l’any vinent de forma coordinada.

{mxc} 

Comments are closed.