La Comissària de Justícia de la UE demana més presència de les dones en els consells de Direcció

Dia_Done_8_mar_2011

La vicepresidenta de la Comissió i responsable de Justícia Drets Fonamentals i Ciutadania de la UE, Viviane Reding, es va reunir el dimarts passat amb directius d’una dotzena d’empreses cotitzades en borsa, entre els quals no hi havia cap espanyola, per a demanar-los que augmentin fins al 30% la presència de dones en els consells d’Administració d’aquí a 2015 i al 40% al 2020.

 

Reding va amenaçar als empresaris, entre els quals hi havia representants de companyies com Basf, Telekom Àustria o Dexia, amb regular mitjançant una llei europea l’equilibri de gènere en les empreses si no hi ha avenços en un any.

L’Executiu comunitari considera que els progressos en els últims anys per incorporar les dones als Consells de Direcció, han estat “molt lents”, i al ritme actual, caldria que passessin 50 anys per aconseguir un equilibri raonable (40% de cada sexe) en els consells d’administració. Brussel·les  assenyala que entre d’altres handicaps això suposa una important pèrdua de talent femení.

En tot cas, la Comissió Europea situa a Espanya entre els països que avancen a un “ritme més ràpid” gràcies a les quotes previstes en la Llei d’Igualtat. Aquest sistema s’està aplicant també a França i es discuteix a Països Baixos, Itàlia i Bèlgica.

Per la seva banda, Finlàndia, Suècia i Dinamarca han introduït codis de governança empresarial i/o estatuts voluntaris que han tingut com a conseqüència l’accés de més dones als consells de Direcció.

Algunes dades a tenir en compte:

  • L’Europa empresarial segueix sent un món masculí: només un de cada deu membres dels consells de Direcció de les principals empreses europees és una dona, i en el 97 % dels casos, els consells de Direcció és presidit per un home. Les xifres varien segons els països, des del 26 % de membres femenins en els consells de Suècia i Finlàndia fins al 2 % a Malta.
  • Actualment, només el 12% dels membres dels consells d’administració de les majors empreses europees són dones (Espanya està per sota de la mitjana, amb un 10%). 
  • Els estudis indiquen que les empreses que conten amb més dones en llocs directius aconsegueixen millors resultats. Els seus ingressos d’explotació són superiors, i són més eficaces a l’hora d’atreure talent i comprendre als clients.
  • Les dones representen el 60 % dels graduats universitaris, però segueixen estant infra representades en els llocs de presa de decisions econòmiques.

Sobre la base de les noves xifres publicades avui, la Comissió procedirà a un intercanvi de punts de vista amb les empreses i els interlocutors socials per a veure quines mesures han pres i pretenen prendre en un futur pròxim, a fi de millorar l’equilibri de gènere en els consells de Direcció.

Amb els dotze pròxims mesos, la Comissió avaluarà si es requereixen noves mesures.

Comments are closed.