La Confederació Sindical Internacional denuncia les vulneracions dels drets sindicals al món

violacions-drets-sindicalsEls sindicats contribueixen a la reducció de les desigualtats creixents d’ingressos i de tractes aportant democràcia en el lloc de treball

Quan es deneguen els drets sindicals, s’engendren condicions laborals dolentes i perilloses, i salaris baixos. I també s’incrementen les desigualtats a tot el món, amb una important falta de respecte dels drets dels treballadors.

La desigualtat provoca una crisi econòmica mundial i és un fre a la recuperació. 

La CSI va editar un informe en el qual esmenta els països on els sindicats estan en perill extrem, que són Zimbàbue, Swazilàndia, Fiji, Birmània/Myanmar, Guatemala, Geòrgia i Bahrain. En aquests països els governadors imposen un clima de por i de violència cap als sindicalistes i fan impossible l’exercici dels drets sindicals.

Podem citar situacions concretes que il•lustren molt bé els greus perjudicis cap als drets sindicals. Per exemple, a Geòrgia, per causa d’una forta ingerència governamental en els assumptes sindicals, milers de docents afiliats a l’Educators and Scientists Free Trade Union de Geòrgia van haver d’abandonar el sindicat sota l’amenaça de ser acomiadats.

O podem esmentar un altre cas important, el de Guatemala, on des de 2007 s’han assassinat almenys 53 líders i representants sindicals i s’han registrat nombrosos intents d’assassinat, tortures, segrestos, violacions de domicili i amenaces de mort.

O també podem exposar la posició de Zimbàbue, on el dret de vaga està excessivament limitat i la policia molt sovint posa fi a vagues; per exemple, a la vaga legitima i pacifica de febrer de 2013, organitzada amb motiu d’impagaments salarials durant un període de 7 mesos.

I finalment esmentem el cas de Swazilàndia, un país on hi ha una de les taxes de desigualtat més elevades del món. El govern afebleix el treball dels sindicats imposant-los obstacles per a la seva unificació i prohibint que les activitats sindicals es facin en llocs públics tret que es duguin a terme amb la presència de la policia. A més, intimida els treballadors que volen afiliar-se a sindicats o participar en activitats sindicals.

En aquest informe, la CSI denúncia també altres països que vulneren els drets sindicals, fins i tot països de la Unió Europea, i posa l’accent sobre la necessitat de defensar els sindicats, atès que existeixen per defensar i gestionar als interessos dels treballadors. Els sindicats han de ser protegits per una legislació especial a cada país, per això la CSI va pressionar aquests països perquè millorin o canviïn radicalment la seva normativa.

Els sindicats tenen un paper fonamental, i és per tant molt important seguir defensant i lluitant per protegir els seus drets i les seves possibilitats d’acció.

Si hi esteu interessats, podeu llegir l’informe complet.

Comments are closed.