La Generalitat obre la porta a privatitzar la sanitat pública a Lleida

La creació d’un consorci que unifiqui la gestió dels centres sanitaris públics de la província va molt més enllà del projecte de privatització de la sanitat madrilenya i ens apropa al model britànic

La UGT de Catalunya rebutja totalment l’acord de Govern de dimarts pel qual la Generalitat encarrega al CatSalut la creació d’un consorci que unifiqui la gestió de tots els centres sanitaris públics de la província de Lleida, és a dir, els centres de l’ICS, la XHUP i serveis socials.

Des del nostre sindicat considerem que:

1. La Generalitat obre la porta a privatitzar la sanitat pública a la província de Lleida, amb un procés que deixa petit el projecte del PP de privatització de la sanitat a la Comunitat de Madrid. Amb la creació d’aquest ens la Generalitat podria deixar entrar entitats privades per gestionar els serveis més rendibles, mentre que la sanitat pública assumiria només les activitats amb un cost més elevat (processos oncològics, cirurgies majors, etc.).

2. El Govern ha endegat aquest procés sense cap tipus de debat parlamentari ni transparència, en una decisió prou rellevant que suposa el canvi del model sanitari consensuat l’any 1990 en la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC). A més, des del nostre sindicat entenem que el procés també vulnera la llei de creació de l’ICS, ja que la Generalitat decideix fragmentar aquest ens saltant-se tot el procés administratiu (entre d’altres, el debat parlamentari).

3. Aquest sistema no garanteix l’equilibri territorial, és a dir, una assistència sanitària pública de qualitat per a tota la població de Lleida, amb indiferència de la comarca on es resideixi.

4. La unificació en un mateix consorci de treballadors procedents de diferents ens com l’ICS o la XHUP suposa la desregulació de la negociació col·lectiva i dels seus drets laborals, amb una equiparació que, evidentment, anirà a la baixa. L’únic objectiu d’aquest procés és abaratir els costos de la sanitat, amb el conseqüent perjudici per als professionals però també per als usuaris, perquè el servei es ressentirà. El model al qual ens apropem és de la sanitat britànica, privatitzat, fallit i molt qüestionat quant a resultats assistencials.

 

Comments are closed.