La gestació subrogada, a debat

maternitat_subrogada6Davant el debat creixent al voltant del fet de legislar la gestació subrogada a casa nostra, la UGT de Catalunya i la Fundació Maria Aurèlia Capmany vam organitzar el passat dia 2 de febrer una matinal sota el títol “La gestació subrogada, a debat”.

Vam tenir el plaer de comptar amb la presència d’expertes que van oferir arguments i posicionaments complementaris i que van ajudar a generar opinió i ampliar coneixement respecte al tema.

Sònia Ruano, membre de l’associació Son Nuestros Hijos, va donar el seu testimoni personal com a mare per gestació subrogada duta a terme als EEUU, país on està àmpliament regulat. La seva experiència va ser totalment positiva. Especialment positiva va ser la relació contreta des del primer moment del procés amb la dona gestant dels seus fills, una dona casada, mare i que volia ajudar a famílies que, com la de Sònia, no poden gestar els seus fills.

Aurora González, portaveu de l’Asociación por la Gestación Subrogada en España, va situar l’estat de la gestació subrogada a l’Estat espanyol, tot reclamant la necessitat de regulació de la mateixa, ja que és una realitat que va en augment. Va reclamar també la necessitat de regular per fer desaparèixer les males pràctiques d’agències que s’aprofiten del buit legal existent i abusen de les famílies que hi acudeixen.

Mònica Navarro Michel, professora de Dret Civil de la UB i especialista en Dret Sanitari i Responsabilitat Civil i membre de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona, va enumerar arguments jurídics a favor i en contra de la regulació de gestació subrogada i va situar els elements que s’haurien de tenir en compte en el supòsit d’una regulació: la donació altruista per part de la gestant, sense contraprestació econòmica; l’aportació del material genètic per al menys un dels pares biològics i en cap cas per part de la gestant; control judicial abans de la gestació, i tenir en compte el màxim de supòsits i casuístiques que puguin aparèixer durant el procés.

Per últim, Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la UAB, presidenta de la Fundació Víctor Grifols i Lucas, i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, va fer una exposició dels dubtes que des del seu punt de vista li genera la subrogació de la gestació. Va qüestionar el fet de satisfer tots aquells desitjos sempre que la ciència ho permeti. Va alertar sobre el fet de la contraprestació econòmica i com aquesta afecta la dignitat de la persona gestant i dels possibles imprevistos que quedin fora del contracte. Tot i així va mostrar-se favorable a regular, “copiant” les fórmules d’aquells països que ja ho preveuen però adaptant i millorant en funció de la nostra realitat.

Finalment tant les ponents com les organitzadores de la jornada -Eva Gajardo, secretària d’Igualtat de la UGT de Catalunya, i Aida Ruiz, directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany- van coincidir en la necessitat de continuar aprofundint, reflexionant i debatent sobre la qüestió, ja que aquesta té múltiples vessants que és necessari abordar abans de la seva possible regulació.

Posteriorment hi va haver un debat intens sobre els diferents posicionaments amb una àmplia participació del públic assistent, la majoria delegades i delegats del sindicat.

Comments are closed.