La plantilla del SEPE, minvada per les retallades al sector públic, multiplica per 6 la càrrega laboral

Des del sector de l’Administració General de l’Estat de la FeSP-UGT de Catalunya es vol fer un reconeixement especial a la tasca ingent que en les darreres setmanes està duent a terme la plantilla del SEPE i recordar que és un dels organismes oficials que més està treballant per poder fer front a aquesta crisi sense precedents. I que ho fan amb poc personal i molta dedicació, més enllà de les seves obligacions professionals.

La plantilla del SEPE ha patit en els darrers anys les contínues retallades en la funció pública, entre elles polítiques com la de no fer reposició d’efectius. Arreu de l’Estat s’ha passat de més de 10.000 treballadors i treballadores a uns 7.000, i el treball en els darrers mesos s’ha multiplicat per 6. A Catalunya, la plantilla actual és de 820 treballadors –554 a la demarcació de Barcelona, 96 a Comarques Gironines, 67 a Lleida i 103 a Tarragona-, una plantilla clarament insuficient per a la situació que estem vivint.

Des del Govern s’estan habilitant nous mitjans i eines per ajudar la població en aquests moments tan delicats i es busquen noves maneres que permetin ampliar el nombre de persones ateses diàriament. Aquestes noves modalitats d’atenció obliguen el personal del SEPE a actualitzar-se contínuament per poder gestionar tot aquest entramat d’ajudes: noves lleis, noves ajudes, més persones desocupades, contínua entrada d’ERTOs, empreses que obren portes i tornen a tancar-les, ERTOs parcials, alguns amb contractes de dies i fins i tot d’algunes hores a la setmana. La feina per al personal del SEPE és ingent i canviant, i que sovint supera sis vegades la quantitat de treball que tenien abans d’aquesta pandèmia. A tall d’exemple, una única oficina del SEPE ha registrat més de 6.000 expedients en un únic dia. Sense cap contraprestació econòmica i sense reconeixement de la tasca d’aquestes i aquests professionals.  És cert que s’han contractat treballadors per ajudar la plantilla en aquests moments, però es tracta d’una feina molt especialitzada i que no s’aprèn ràpidament.

 

Comments are closed.