La UGT de Catalunya demana el desenvolupament reglamentari de la Llei contra la LGTBIfòbia, gairebé tres anys després de la seva aprovació

LGTBIL’any passat només es van registrar quatre denúncies a Catalunya per discriminació al col·lectiu LGTBI en l’àmbit laboral

La UGT de Catalunya vam celebrar l’aprovació al Parlament, l’octubre del 2014, de la llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. Una llei pionera al món i que suposa un pas endavant per als drets de les persones homosexuals i transsexuals, amb l’objectiu de garantir els seus drets, eradicar les situacions de discriminació i violència, i facilitar-los la participació i la representació en tots els àmbits de la vida social.

Malauradament, els avenços cap a la igualtat formal aconseguits en matèria legal no ha estat acompanyats d’una igualtat real i efectiva. Encara persisteixen prejudicis sobre l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere, que continuen sòlidament instal·lats en molts sectors de la societat, i encara sobreviuen pràctiques discriminatòries i d’exclusió laboral que situen les persones LGTBI en una situació de clar desavantatge en l’àmbit laboral.

Segons dades de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, l’any passat es van registrar 53 denúncies de casos de discriminació al col·lectiu LGTBI, de les quals només quatre van ser en l’àmbit laboral. Es tracta d’una xifra insignificant al costat de les sol·licituds d’informació i assessorament que ens arriben al nostre sindicat i als nostres delegats a les empreses i de les situacions que detectem als centres de treball, i que reflecteix la desinformació i la por que encara existeix dins del col·lectiu a l’hora de denunciar actituds discriminatòries.

Per això en el marc del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebra demà 28 de juny, la UGT de Catalunya ens reafirmem en el nostre compromís amb la defensa dels drets del col·lectiu i demanem al Parlament de Catalunya que, gairebé tres anys després de l’aprovació de la llei contra la LGTBIfòbia, es faci el desenvolupament reglamentari per tal que la llei es pugui aplicar i sigui efectiva. Pel que fa a l’àmbit laboral, des del nostre sindicat demanen urgentment els protocols perquè tant empreses com treballadors sàpiguen com actuar i denunciar davant situacions de discriminació, així com un règim sancionador.

Per últim, recordem que la UGT de Catalunya disposa d’una “Guia sindical per a la no-discriminació i defensa dels drets LGTBI en l’àmbit laboral”, ja que el paper del sindicalisme és clau per garantir l’efectivitat dels drets, així com per vigilar les conductes discriminatòries al centre de treball. Cal que els delegats i les delegades es familiaritzin amb el contingut de les lleis i coneguin els recursos que tenen al seu abast per defensar i representar millor els seus companys i companyes de feina.

Comments are closed.