La UGT de Catalunya reclama mesures decidides i eficaces per fer front a les urgències econòmiques de les famílies provocades per la Covid-19

Proposem una renda per a totes les persones que estiguin fora de tots els circuits de protecció econòmica

Avui s’acaba de publicar un nou Reial Decret-llei que inclou mesures urgents per poder donar resposta a algunes de les situacions de necessitat econòmica i social provocades per la situació d’emergència de salut pública. Aquest paquet de mesures se sumen a les que s’han anat adoptant en normes anteriors en les darreres dues setmanes. Però, com acabem de dir, només estan donant solució a alguns col·lectius i són incapaces de donar resposta a tota la ciutadania.
Partim d’un mercat laboral que, amb anterioritat a la crisi provocada per la COVID-19, es distingia per salaris baixos i per manca d’estabilitat i de qualitat dels llocs de treball, abocant a moltes persones treballadores cap a la precarietat laboral i, en conseqüència, cap a la pobresa en el treball. Les conseqüències d’aquesta crisi sanitària empitjora aquest panorama laboral, especialment per a les persones que treballaven amb contractes especialment precaris, o que aconseguien els seus ingressos a través de l’economia informal.
En aquest sentit, la UGT de Catalunya vol posar de manifest que no podem tornar a deixar a ningú enrere ni hem de permetre que aquesta crisi la paguin els de sempre. L’impacte que finalment aquesta crisi tindrà sobre la ciutadania i l’augment de la vulnerabilitat econòmica i social de les famílies, dependrà de la mobilització dels recursos que disposin les nostres administracions públiques, però també dependrà de l’accés de la ciutadania a aquests recursos, tant per l’acompliment d’uns condicionants i requisits per accedir-ne com per la rapidesa burocràtica per facilitar la disponibilitat immediata d’aquests recursos.
Ens trobem en unes circumstàncies excepcionals, i hem de disposar de tots els recursos per donar una resposta excepcional i protegir a totes les famílies. Ara mateix tota la ciutadania té garantit l’accés universal a la sanitat pública, però no l’accés als recursos necessaris per a dur una vida digna.
Amb l’anterior crisi que vam viure, la UGT de Catalunya vam ser contundents i vam exclamar que “És l’hora de rescatar persones”. No podem permetre que una altra vegada les limitacions econòmiques colpegin a les persones, ni ens podem permetre incrementar un altre cop les desigualtats socials.
És per això que des de la UGT de Catalunya reclamem una mesura extraordinària per a aquests temps que garanteixi a tota la ciutadania uns ingressos econòmics suficients per assegurar les seves necessitats bàsiques. La bateria de propostes que han anat sorgint per a donar resposta a algunes de les situacions de vulnerabilitat provocades per la crisi sanitària, no està arribant a les persones amb més necessitats i que no estan rebent cap mena d’ingrés econòmic, ni procedent d’un salari, ni dels beneficis d’una activitat econòmica ni de la xarxa de protecció social de les administracions públiques. Per tot plegat, la UGT de Catalunya proposa garantir, de manera immediata mentre duri l’estat d’alarma, una renda econòmica per a les persones que demostrin no tenir cap ingrés.
Aquesta proposta la fem perquè creiem que encara queden forats en la nostra xarxa de protecció i que necessitem cobrir-los per tal d’assegurar la supervivència de la ciutadania i la cohesió social del país. La UGT de Catalunya no volem deixar-nos a ningú enrere i, per això, necessitem injectar liquiditat econòmica a totes les persones de manera immediata.

 

Comments are closed.