La UGT de Catalunya reivindica un nou model de cura a les persones grans

Concentració Dia Internacional Gent Gran (plaça de Sant Jaume, Barcelona)

Davant un nou 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, la UGT de Catalunya ens sumem a les accions reivindicatives d’aquest dia per reclamar la generació d’un debat que ens porti a l’impuls d’un nou model de cura que es regeixi per criteris d’equitat, universalització, professionalització i qualitat contrastada i supervisada pels poders públics.

Aquest any aquesta commemoració està totalment marcada per l’impacte de la Covid-19 sobre les persones grans. A Catalunya 9 de cada 10 persones que han mort pel coronavirus tenien 70 i més anys, en total 11.836 persones, i el 55% han mort en centres residencials.

A conseqüència del coronavirus han mort el 10% de les persones grans que vivien a les residències, el 26% han donat positiu i la taxa de casos confirmats per PCR cada 100.000 persones s’ha situat en 25.948,63, molt superior a la taxa de 1.578,91 que presenta la població general.

Aquestes xifres ens fan molt mal i ens dirigeixen a generar un debat i un nou consens sobre el model de provisió pública dels serveis d’atenció a les nostres persones grans. Abans de la crisi provocada pel coronavirus, la UGT de Catalunya hem denunciat de manera continuada les excessives càrregues que suporten les persones que treballen en aquest sector tan feminitzat, la insuficiència de professionals, la gran rotació, les llargues jornades, els sous mínims, i la poca protecció empresarial en matèria de riscos per a la salut. Amb la irrupció del coronavirus, aquest model d’escassa provisió s’ha demostrat insostenible i ha fet aigües.

La UGT de Catalunya apostem per un model per cuidar bé i per garantir la qualitat de vida de les persones, un model per a les persones que necessiten recolzament o ser cuidades i pels professionals que els cuiden i els atenen, un model que desitgem per als nostres familiars i per a nosaltres mateixos.

Per tot plegat, aquest 1 d’octubre la UGT de Catalunya reivindica:

  • L’increment dels recursos que s’hi destinen a l’atenció de la gent gran i de les persones en situació de dependència
  • La professionalització i l’estabilitat del sector, amb increments de personal que elimini la pressió assistencial adequant les ràtios.
  • La millora dels salaris i de les condicions de treball, la form ació i la promoció dels treballadors i treballadores.
  • El reconeixement del valor del treball d’atenció i cura, els seus riscos psicosocials i en la salut.
  • La millora de la coordinació entre els serveis socials i els de salut que doni resposta continuada a les necessitats d’atenció i cura d’uns col·lectius que requereixen una atenció que oscil·la i, de vegades és simultània, entre l’atenció sanitària i l’atenció social.

De les lliçons apreses durant aquesta pandèmia, assenyalem el risc que suposa tenir un sistema insuficient, retallat i de desprotecció. I és per això que la UGT de Catalunya lluita per què s’impulsi un sistema que garanteixi serveis i prestacions universals, públiques i de qualitat, i entenem que no arribarem a aquest model si no es millora el seu finançament i si no s’estableixen garanties suficients en les condicions salarials, laborals i d’ocupació que sostinguin el sistema d’atenció a la dependència.

En aquest enllaç podeu llegir el manifest de la Unió de Jubilats i Pensionites de la UGT de Catalunya i de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya que s’ha llegit aquest matí a la concentració pels drets de la gent gran, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Comments are closed.