La UGT demana al Govern de la Generalitat que garanteixi que els jutjats de violència contra les dones no pateixin cap modificació ni retallada

jutjatsLa UGT va defensar ahir davant la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista uns serveis públics de qualitat i proximitat que no discriminin les possibles víctimes de la violència masclista

El passat 19 de setembre la Sala de Govern del TSJ de Catalunya va realitzar un informe on proposava la comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona. Segons aquest informe, la sobrecàrrega laboral en determinats jutjats de tota Catalunya justificaria el trasllat de competències en matèria de VIDO. Aquesta decisió, pot semblar en principi justa a efectes de descarregar uns jutjats que estan prou saturats, però, si anem una mica més enllà, queda clar que aquesta maniobra és perjudicial per a totes les persones implicades (usuàries i persones treballadores) dels jutjats.

L’alt perjudici que esdevindrà a per a totes les dones de les comarques afectades, donat que a partir del suposat traspàs de competències, les dones que vulguin denunciar maltractament, divorcis conflictius, ordres d’allunyament i un llarg nombre de tràmits relacionats amb la violència contra les dones, no només hauran de fer front a una situació dura i penosa, si no que processalment s’hauran de desplaçar per endegar el procés que les ha de protegir i vetllar per elles.

Des de la UGT portem molt temps denunciant la falta de mitjans humans i materials a tots els jutjats de Catalunya i la nostra demanda no passa per treure competències als mateixos , sinó en dotar del personal suficient i/o dotar econòmicament al personal que efectua una feina llarga i delicada i que ha de ser el primer pas per acotar la impunitat d’aquesta xacra social que és la violència contra les dones.

Tots els jutjats de Catalunya han de donar el mateix servei a tots els seus ciutadans i ciutadanes, i els seus treballadors i treballadores volen oferir aquest servei amb garantia d’excel·lència i serietat. La desaparició d’algun jutjat per falta d’una feina que haurà d’anar derivant a altres jutjats, port encabir uns perjudicis directes sobre les persones usuàries, en aquest cas dones víctimes de violència masclista, tenint en compte el que pot representar per a una dona en aquesta situació poder o no presentar una demanda.

La UGT va defensar ahir a la tarda davant la CNICVM la uns jutjats a ple rendiment i amb totes les competències que siguin necessàries per a la seva població, sense discriminar a ningú i molt menys a possibles víctimes de violència contra les dones. Reconeixem la càrrega que suposen totes les qüestions relacionades amb la violència masclista. I és per això que instem al Departament de Justícia a reforçar aquests òrgans amb més recursos humans i econòmics.

Exigim al Govern de la Generalitat que impulsi accions per tal d’adaptar la planta judicial dels jutjats de violència sobre les dones a les necessitats del territori català, d’acord amb les competències executives que gaudim.

Comments are closed.