La UGT denuncia un intent de privatització del servei de cuines hospitalàries a Barcelona

sanitat-portLa Generalitat no ha convocat mai oposicions per a aquest col•lectiu d’ençà que va assumir les competències sanitàries

La setmana passada, en el marc de la Mesa sectorial de l’ICS, el responsable de Recursos Humans ens va informar que tenien laintenció de treure un concurs global de gestió de les cuines de la zona de Barcelona. La proposta consistia a implantar una cuina centralitzada que donés servei als hospitals de l’ICS de l’àrea metropolitana de Barcelona (Hospitals de Bellvitge i Vall d’Hebron).El personal estatutari adscrit a les cuines actuals d’aquests dos hospitals passaria a ser absorbit per la empresa privada que guanyés el concurs.

Ahir, en una reunió amb Gerència i Recursos Humans, però, ens van comunicar que feien marxa enrere i que finalment no es produirà un canvi en el model de gestió. La setmana anterior i davant les pressions de la UGT la direcció de Vall d’Hebron ja s’havia desdit de les intencions de l’ICS.  Des de la UGT sospitem que aquest intent de canvi en la concessió de la gestió de les cuines hospitalàries de l’ICS pot ser la conseqüència de l’obligació de l’administració (derivada de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat) de convocar oposicions per les places d’interinatge del personal que treballa a les cuines. En molts casos parlem de personal amb més de 20 anys d’antiguitat. Davant l’obligació legal de no tenir en plantilla interins amb més de 3 anys d’antiguitat, l’ICS hauria volgut resoldre el tema per la via ràpida prescindint d’aquest personal i permetent que l’empresa adjudicatària del concurs els absorbís. A hores d’ara no tenim encara una proposta ferma de l’administració per resoldre aquesta situació.

Cal recordar que l’ICS no ha tret cap concurs oposició per al personal auxiliar d’hoteleria (marmitons) ni pels ajudants de llenceria (bugaders/es) des de la transferència per part de l’Insalud de les competències sanitàries a la Generalitat de Catalunya. Aquest fet reflecteix clarament la poca predisposició per garantir els serveis d’hoteleria públics i de gestió directa. L’ICS prefereix fer concessions mitjançant concursos de licitació per tal que els serveis d’hoteleria siguin gestionats per empreses privades amb afany de lucre.

Des de la UGT continuarem treballant tant pels drets laborals i socials dels treballadors com per un servei de qualitat a la ciutadania.

Comments are closed.