La UGT rebutja qualsevol forma de copagament sanitari

 

Després de les declaracions dels consellers d’Economia i Finances, Antoni Castells, i la consellera de Salut, Marina Gelin, en la darrera setmana en relació al copagament sanitari, la UGT de Catalunya rebutja qualsevol nova forma de copagament dels ciutadans en relació amb les prestacions sanitàries, perquè en la demanda sanitària, el ciutadà decideix molt menys del que sembla, i si allò que es pretén és racionalitzar-la calen mesures que recaiguin més de la banda de l’Administració i dels serveis, i no tant dels usuaris i pacients.

El sistema de copagament suposa una discriminació addicional i injusta per a les persones amb majors problemes de salut, com són les persones grans, aquelles que pateixen malalties cròniques, i aquells que tenen qualsevol tipus de discapacitat, i les que estan a l’espera de diagnòstic o tractament.

Tanmateix, perjudica encara més les rendes salarials baixes, com la que perceben la majoria de pensionistes. I és una mesura complexa i burocràtica, la recaptació de la qual limita i no resol el dèficit de finançament de les prestacions sanitàries.

Pel que fa a la despesa sanitària, la UGT de Catalunya considera que cal fer-ne un seguiment i valora positivament les mesures de racionalització en la despesa en medicaments, l’anàlisi i valoració de la qual es proposa com a primera mesura necessària. No pot generalitzar-se  en absolut que la gent abusa del sistema sanitari. A ninguna personal li agrada patir una malaltia, o estar mesos -i inclús anys- amb innumerable de visites al metge o provant diferents fàrmacs, sense un diagnòstic o tractament concloent. Al contrari, el sistema sanitari sí abusa -i en alguns casos maltracta, inclús- determinats pacients als quals expulsa de l’atenció pública per les llargues llistes d’espera que ha de suprortar, la hipermedicalització a què els sotmet, l’abús del model biomèdic curativista i hospitalcèntric, o la poca adequació de les seves instal·lacions a les seves necessitats reals.

Per tant, la UGT de Catalunya proposa a l’Administració sanitària catalana que centri els seus esforços en millorar la gestió de la despesa sanitària i en garantir que els recursos assignats a la sanitat, a més de ser els necessaris i suficients, siguin utilitzats en polítiques sanitàries eficaces i eficients, i insisteix en la necessitat d’incrementar el finançament sanitari, sobretot de l’Atenció Primària i de l’atenció a les persones dependents, i contenir la despesa farmacèutica i de subvenció al sector, per preservar la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Davant de l’alarma social generada en els darrers dies, la UGT de Catalunya exigeix a l’executiu que finalitzi amb aquesta ambigüetat i sigui clar. No acceptarem que es parli d’un ‘repagament’ als ciutadans en relació amb les prestacions sanitàries.

Comments are closed.