Lamentem que l’Ajuntament de Barcelona hagi optat per la privatització definitiva de Serveis Funeraris de Barcelona

Avui divendres, 28 de febrer, els grups d’esquerra de l’Ajuntament de Barcelona -Govern de BeC i PSC més ERC- han dut a terme amb els seus vots afirmatius la privatització definitiva de Serveis Funeraris de Barcelona.

Així culmina un procés que va iniciar-se l’any 1997 quan també els grups d’esquerra -aleshores PSC, Iniciativa i ERC- van privatitzar el 49% de les accions de SFB, que llavors era una societat anònima 100% municipal, una vegada havia deixat de ser l’Institut Municipal de Serveis Funeraris. Posteriorment, l’any 2010, els mateixos grups d’esquerra -PSC, Iniciativa i ERC- van dur a terme la venda d’un altre tros d’SFB, el 36%. L’Ajuntament de Barcelona va quedar-se doncs només amb el 15% de l’empresa, deixant de tenir-ne el control. Ara, al 2020, són de nou els grups d’esquerra els que privatitzen el servei de forma definitiva. Val a dir, però, que durant el mandat de l’alcalde Trias ja es va intentar aquesta venda del 15%, però en aquell moment l’esquerra municipal va aturar-ho argumentant que estava en contra de la privatització.

Els treballadors i les treballadores d’SFB consideren que es troben en una situació totalment irreal, en què l’esquerra privatitza i la dreta s’absté o vota en contra. I, més enllà de la lectura política que se’n faci, els treballadors i les treballadores es pregunten com, amb aquesta venda, es controlaran millor els preus, com es garantiran els llocs de treball (compromís en cada privatització parcial), com es garantirà millor l’accés en casos de famílies amb precarietat econòmica, etc.

Els tanatoris de Les Corts, Collserola i Sant Gervasi són de propietat municipal, amb concessió de gestió privada. Amb aquesta venda, l’Ajuntament de Barcelona es desentén de la seva gestió, el seu manteniment i, en definitiva, del seu control.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i president de Cementiris de Barcelona, Eloi Badia, afirmava que l’Ajuntament no vol participar d’un negoci. Des de la nostra secció sindical entenem que s’equivoca greument, ja que cal participar d’un servei bàsic essencial per a la ciutadania per aportar des del sector públic allò que a vegades el sector privat no és capaç d’assolir.

L’anhelada funerària pública no està a l’agenda, els grups polítics de l’Ajuntament no hi estan d’acord i, encara que ho estiguessin, trigaria anys a ser una realitat, mentre altres operadors intenten ocupar posicions a l ciutat amb nous tanatoris. Des de la UGT sabem que la iniciativa privada és molt més ràpida que la pública i, quan una suposada funerària pública fos una realitat, ja no tindria cap sentit. Per aquest motiu, des del nostre sindicat seguirem lluitant per tal que els serveis funeraris de Barcelona, amb els millors tanatoris de la ciutat construïts amb diner públic, sigui una empresa pública de l’Ajuntament de Barcelona.

Comments are closed.