Principi d’acord a Comesa

La UGT de Catalunya i CCOO critiquen la manca de polítiques de l’Administració per defensar el teixit industrial del país

Aquest matí, la Federació del Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya i la Federació d’Indústria de CCOO han informat en assemblea els treballadors i treballadores de Comesa (Grup Fiat) sobre el principi d’acord al qual s’ha arribat aquesta setmana respecte a l’anunci de tancament de la fàbrica de la Zona Franca. La plantilla de Comesa haurà de ratificar el principi d’acord en el referèndum que es farà dilluns a partir de les 9 hores a la fàbrica.

L’acord estableix un pla social que preveu prejubilacions per als treballadors d’entre 52 i 57 anys, als quals se’ls garanteix entre el 72% i el 90% del salari net, en funció de l’edat, garantint un mínim de 1.500 euros mensuals, fins que compleixin els 62 anys, i amb una revalorització anual del 2%. Als treballadors que estan jubilats parcials se’ls mantenen les condicions econòmiques actuals fins a l’edat de jubilació total, i pel que fa als rellevistes, se’ls ofereix una indemnització de 45 dies per any i se’ls garanteix un mínim de 8.000 euros.

Per a la resta de la plantilla, la indemnització és de 45 dies per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats. Els treballadors amb una antiguitat a partir de 32 anys cobraran, a més a més, 4 mensualitats i mitja de més, i la resta rebran un plus addicional equivalent al 33,33% del total de la indemnització.

L’acord també estableix que l’empresa assumirà els dies de prestació d’atur consumits pels treballadors en els diferents expedients de suspensió temporals que l’Administració no assumeixi, per no perjudicar la plantilla, i preveu la contractació d’una empresa de recol·locació per ajudar els treballadors de Comesa a trobar una nova ocupació. El tancament es farà efectiu quan l’Administració resolgui l’expedient.

Els dos sindicats rebutgem la decisió de la multinacional, que ha incomplert els compromisos industrials adquirits i no ha donat opcions per garantir la continuïtat de l’activitat productiva i dels llocs de treball de Comesa, passant per alt la professionalitat i la qualificació d’una plantilla que li ha permès aconseguir grans beneficis al llarg dels anys. També lamenten profundament i denuncien la manca de polítiques actives per part de les administracions, tant autonòmica com central, per defensar i impulsar el teixit industrial del nostre país, com és el cas de Comesa.

Davant d’aquest escenari, la UGT de Catalunya i CCOO valorem positivament l’esforç negociador i de mobilització que han realitzat els treballadors i les treballadores de Comesa en defensa de l’ocupació i de la continuïtat industrial de la factoria, un esforç que ha permès aconseguir les millors condicions possibles en la consecució d’aquest acord.

Comments are closed.