Resposta al “Círculo de empresarios” a la seva proposta de reducció del SMI en el cas dels joves sense formació

propostes-1024x428Font: AVALOT 

Ahir el president del “Circulo de Empresarios” el Sr. Javier Vega de Soane Azpilicueta digne successor de Mónica de Oriol, va proposar, entre altres mesures per millorar la competència d’aquest país, reduir el SMI dels joves sense formació.

Per posar en context, recordem que el SMI el trobem en 648.60€, i que parlem d’uns joves amb una taxa d’atur del voltant del 50%, uns  joves on la contractació temporal, 9 de cada 10 contractes es temporal i molts de durada inferior a 1 mes, i els baixos salaris ens impedeix la possibilitat de posar en marxa els nostres projectes de vida.

Des del AVALOT –Joves de la UGT de Catalunya- refusem aquest tipus de  propostes i recordem que:

  • Tant a Catalunya com a Espanya no tenim un problema únic de treballadors i treballadores no formats. Molt dels joves que treballem ho fem subocupats, altres es veuen condemnats a l’exili, Catalunya des del 2009 ha expulsat uns 65.0000 joves (INFORME #JESP2015), la majoria amb formació superior, per la manca d’oportunitats d’un model productiu que únicament aposta per la competitivitat via el preu dels productes.
  • El nostre país requereix un canvi de model productiu. Un model productiu que aposti pels productes amb valor afegit, mes pròxima a països del nord d’Europa que cap a on ens volen portar que són cap a països del nord-Àfrica. Per arribar aquest model els empresaris/ies tenen una gran part de la responsabilitat reinvertint una part dels seus beneficis en I+D a les empreses, sent totalment injust el pretendre que aquesta responsabilitat recaigui sobre els treballadors joves.
  • Aquest canvi de model productiu tenen dos eixos que considerem fonamental: per una banda la derogació de les darreres reformes laborals, que ha significat l’eliminació de la negociació col·lectiva i per altre larecuperació dels salaris, no podrem apostar per un teixit productiu amb valor afegit sense reactivar la demanda interna, es a dir sense que els treballadors i les treballadores puguin adquirir bens amb valor afegit.

Convidem al Sr. Javier Vega de Soane Azpilicueta a una reflexió al voltant de les seves paraules i ha retirar aquestes declaracions tal com ja va fer la seva antecessora al maig de l’any passat.

Comments are closed.